Olet täällä

Lihantuotanto lisääntyi, tuottajahinnat vakaita vuonna 2019

Lihaa tuotettiin viime vuonna noin 400 miljoonaa kiloa eli vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Naudanlihan tuotanto kasvoi

Naudanlihan tuotanto kasvoi prosentilla vajaaseen 88 miljoonaan kiloon, mikä on eniten yli kymmeneen vuoteen, sillä viime vuotta enemmän naudanlihaa tuotettiin viimeksi vuonna 2007.

Naudanlihan tuottajahinta pysyi suhteellisen vakaana koko viime vuoden. Sonninlihasta maksettiin tuottajalle keskimäärin 3,52 euroa kilolta eli hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Lehmän- ja hiehonlihan tuottajahinnat nousivat 1–2 prosenttia, kertaa naudanlihan hintakehitystä Luken yliaktuaari Sirpa Karppinen.

Sianlihan tuottajahinnassa hieman nousua

Sianlihaa tuotettiin edellisvuotta prosentin verran enemmän eli reilu 171 miljoonaa kiloa, sillä sikoja sekä teurastettiin enemmän ja lihasikojen keskimääräinen ruhopaino nousi reiluun 91 kiloon.

Tuottajille maksettiin lihasiasta keskimäärin 1,61 euroa kilolta eli neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2018 keskimäärin. Lihasian tuottajahinnan kehitys oli tasaista viime vuonna. Joulukuussa lihasian tuottajahinta oli korkeimmillaan, ja tuottajille maksettiin 1,64 euroa kilolta.

Siipikarjanlihan tuotannon kasvu jatkui ja tuottajahinta nousi

"Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan viime vuonna ja tuotanto oli reilu 139 miljoonaa kiloa. Sekä broilerin- että kalkkunanlihan tuotanto lisääntyivät kolme prosenttia edellisvuodesta. Siipikarjanlihan tuotanto on lisääntynyt yhtäjaksoisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan ja viime vuoden tuotantomäärä oli reilu 45 prosenttia suurempi kuin kymmenen vuotta sitten", kertoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukesta.

Broilerinlihan tuottajahinta oli 1,36 euroa kilolta, ja hinta nousi kolme prosenttia edellisvuodesta.

Lampaanlihaa hieman edellisvuotta vähemmän

Lampaanlihan tuotanto kääntyi viime vuonna hienoiseen laskuun. Lampaanlihaa tuotettiin noin 1,5 miljoonaa kiloa, eli vajaa kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018. Karitsanlihan tuottajahinta laski myös hieman edellisvuodesta. Viime vuonna teurastamot maksoivat karitsanlihasta keskimäärin 3,77 euroa kilolta.

 

 

 

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä