19.07.23

Miltä viljamarkkinatilanne ja satonäkymät näyttävät tämän päivän valossa

Ukrainan sota ja kuivuushuolet ovat pitäneet viljamarkkinaa heilahtelevana, mutta viime viikkoina viljan hintataso on ollut melko tasainen. Vielä epäselvää on, miten Ukrainan Mustanmeren viljan vientikäytäväsopimuksen päättyminen tämän viikon maanantaina tulee pidemmällä tähtäimellä vaikuttamaan.

Mustanmeren vientikäytäväsopimuksen päättymisen vaikutus viljamarkkinoihin

Fazer Myllyn viljanhankintajohtaja Tero Hirven mukaan viljan hintataso Suomessa on riippuvainen kansainvälisen viljamarkkinan kehityksestä.

"Tämän hetken näkymä on, että hintataso jatkuu vakaana. Koska sääolosuhteista johtuvat sato-odotukset ovat nyt hieman parantuneet, hintatasoon on tullut hienoista laskua".

Ukrainan Mustanmeren viljan vientikäytäväsopimus päättyi maanantaina. Hirven mukaan se aiheuttaa hieman nousupainetta viljamarkkinaan. Kansainvälisen markkinahintatason lisäksi Suomessa hintaan vaikuttaa jonkin verran myös paikallinen satonäkymä.

"Kylvöjen jälkeinen kuivuus aiheutti kevätviljojen osalta satonäkymien alenemista erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Tämän hetken näkymä kuitenkin on, että sadon määrä on kotimaan tarpeisiin riittävä, mutta se selviää lopullisesti vasta puintien myötä elo-syyskuussa", Hirvi sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Max Schulman kommentoi mm. Mustanmeren ”viljakäytävän” sulkeutumista Ylen Aamussa tänään keskiviikkona. Hänen arvionsa mukaan maailmanmarkkinahinnat reagoivat alussa muutoksen vain vähän.

"Pitää seurata, miten Mustanmeren sopimuksen päättyminen vaikuttaa esimerkiksi rahtien hintaan. Jos ne nousevat, vaikuttaa se myös viljan hintaan", Schulman sanoi.

Mustanmeren kautta viljaa on viety muun muassa Afrikkaan.

Osa tiloista ei kestäisi markkinahintojen laskua

Kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen Pro Agrialta kertoo, että nyt takana on hyvä satovuosi, jolloin viljavarastot täyttyivät. Maailmanmarkkinat tuntuvat hänen mukaansa hieman rauhoittuneen.

"Näkymä on, että maailmanmarkkinahinnat eivät ole nousemassa", hän kertoo.

Peltosen mukaan viime vuoden viljasato tehtiin vielä edullisemmilla tuotantokuluilla, mutta tämän vuoden sadon tuotantopanostukset ovat hänen mukaansa vuosikymmenen kalleimmat. Polttoaineen kalleuden lisäksi kuluja nostavat muun muassa lannoitteiden korkeat hinnat.

"Osalla tiloista on aika kriittinen tilanne korkeiden tuotantopanostusten vuoksi", Peltonen pelkää.

Alkukesän kuivuus vaaransi satokautta suuressa osassa Suomea, mutta onneksi vettä vihdoin saatiin, Peltonen sanoo. Hän kuitenkin muistuttaa, että kuivan alkukesän jälkeen saatu sade voi aiheuttaa sivuversojen kasvua ja heikentää näin korjattavan viljan laatua.


Lähde: Yle (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja