14.01.21

Vehnän, ohran ja maissin maailmanmarkkihinnat nousivat jyrkästi vuodenvaihteessa

Hintoja on nostanut Kiinan jatkuva kysyntä sekä ongelmat Pohjois- ja Etelä-Amerikan tuotannossa ja viennissä.

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains pitää EU27 2021/22 vehnän tuotantoarvion noin 130 miljoonassa tonnissa. Vehnävarastot ovat tällä kaudella niukat, mikä vaikuttaa EU27 vientimahdollisuuksiin. Loppuvarastojen arvioidaan edelleen pienentyvän, mutta varastot kasvaisivat tuoreen ennusteen mukaan jälleen tulevalla kaudella. Kuluneen kauden vientiennustetta on nostettu 0,4 miljoonaa tonnia viime kuusta Puolan, Baltian ja Romanian vehnän ollessa yhä kilpailukykyisempiä markkinoilla.

Ohran suhteen EU:n viljatase pysyy myös tulevana kautena hyvin raskaana. Tuotantoennuste on pienempi kaudella 2021/22 kuin kaudella 2020/21, mutta yhä runsaat 54 miljoonaa tonnia. Iso-Britannian runsas ohran tarjonta ja tullivapaa kaupan jatkuminen Iso-Britannian ja EU27 välillä ovat nostaneet Iso-Britannian vientiennustetta 2020/21 EU:n sisämarkkinoille, etenkin Benelux-maihin. Kiinan ohran kysyntä jatkuu vahvana, mikä helpottaa hieman EU:n raskasta ohratasetta. Tosin ohran vientiä EU:sta Kiinaan tapahtuu lähes pelkästään Ranskasta.

Vehnän, ohran ja maissin hinnat nousivat jyrkästi joulukuun lopussa ja tammikuun alussa Kiinan jatkuvan ohran kysynnän seurauksena. Hintojen nousuun vaikutti myös Etelä-Amerikan heikot sääolot, Argentiinan maissin vientirajoitukset sekä Venäjän vehnän vientitullien alkaminen helmikuun puolessa välissä. USDA laski viikolla Yhdysvaltojen maissin tuotantoennustetta, mikä tulee tukemaan maissin hintakehitystä.

Baltiaan tulossa suuri vehnäsato 2021/22

Strategie grains arvioi, että Baltiassa 2020 syksyn säätila oli kohtuullisen kuiva ja lämpötilat edulliset viljojen kehitykselle. Etenkin Liettuassa syksy oli hyvä. Orastuminen ja aikaiset kehitysvaiheet sekä talvehtimisvaiheeseen siirtyminen tapahtuivat lähes optimaalisissa olosuhteissa. Vuoden 2021 alku ennustaa Baltian maille jälleen hyvää satokautta. Vaikka Baltiaan odotetaan nyt kovia pakkasia (-20 °C), lumipeite on suurimmaksi osaksi riittävän paksu suojaamaan talvehtivia kasvustoja.

Baltian vehnäsadoksi ennustetaan yhteensä 8,03 miljoonaa tonnia. Tästä 4,74 miljoonaa tonnia tulisi Liettuasta, 2,5 miljoonaa tonnia Latviasta ja 0,79 miljoonaa tonnia Virosta.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja