Olet täällä

Öljykasveja kasvukaudelle 2019

Viljelijän Avena Bernerin öljykasvien kylvösiemenvalikoima on nyt laajimmillaan! Tässä jutussa lisätietoa valikoimamme rypsi- ja rapsilajikkeista.

Öljykasvien kylvösiemeniä on hyvin saatavilla

Öljykasvilajikkeiden valikoima on Suomessa hyvä ja etenkin rapsien lajikkeiden tarjontaan on tullut uutuuksia myös tulevalle kasvukaudelle.

Rypsilajike Synneva tulee markkinoille uutuutena 2019! Satoisana ja lujakortisena, 2. synteettisenä lajikkeena se sopii hyvin täydentämään lajikevalikoimaa. Voit tilata Synnevan siemenet Viljelijän Avena Berneriltä! Valikoimassamme on myös muita hyviä vaihtoehtoja eri viljelyvyöhykkeille. Rapsilajikkeista löytyy aikaisia ja hieman myöhäisempiä vanhoja tuttuja sekä uusia CL-rapsilajikkeita! Laita tilaus matkaan pian, etenkin jos olet kiinnostunut uutuuksista!

Hyödynnä sopimuskampanjamme ja ryhdy sopimusviljelijäksemme! Kun tilaat kylvösiemenet ja teet sopimuksen 15.3 mennessä, niin saat 4 €/tn sopimuslisän, kun toimitat sadon!

Kevätrypsit Viljelijän Avena Bernerin valikoimassa:

SynnevaBOR on markkinoille tänä keväänä tuleva uutuus ja markkinoiden toinen Plus-rypsi eli synteettinen lajike. Synnevassa yhdistyy satoisuus sekä lujavartisuus ja se sopii viljelyvyöhykkeille I-IV. Nyt on tarjolla erinomainen tilaisuus päästä ensimmäisten joukossa viljelemään Synnevaa!

SynthiaBOR on markkinoiden ensimmäinen synteettinen rypsilajike ja sen viljelystä on hyviä kokemuksia viime vuosilta. Synthia tuo aikaisuudellaan ja satoisuudellaan sekä paremmalla korrenlujuudellaan selvää plussaa rypsin viljelyyn. Synthia soveltuu viljelyvyöhykkeille I-IV.

CordeliaBOR on viljelyvarma ja tuttu lajike, joka oli pitkään Suomen viljellyin rypsilajike. Satoisa kestosuosikki soveltuu viljelyvyöhykkeille I-IV. Cordelian öljypitoisuus on ollut rypsilajikkeiden parhaimmistoa.

Kevätrapsit Viljelijän Avena Bernerin valikoimassa:

CleopatraBOR on uusi, erittäin aikainen ja satoisa populaatiolajike, jonka viljelystä on viime vuodelta hyviä kokemuksia. Cleopatra pärjää satoisuudellaan vertailussa hyvin hybridilajikkeille ja sen öljypitoisuus on korkea. Soveltuu aikaisena lajikkeena hyvin viljelyvyöhykkeille I ja II.

DragoBOR on satoisuudellaan ja aikaisuudellaan rapsilajikkeiden huippua! Dragon viljelystä on kahtena edeltävänä kasvukautena saatu hyviä kokemuksia etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Dragolla on nopea kasvuun lähtö ja se on lujakortinen, mikä näkyy alhaisena lakoprosenttina peltokokeissa!

Brander on huippusatoisa hybridilajike, jonka viljelystä on kertynyt hyviä kokemuksia jo useamman vuoden ajalta. Branderilla on korkea öljypitoisuus. Kasvuajaltaan Brander on melko myöhäinen.

CLEARFIELD-lajikkeet:

Cebra CLBOR on uutuuslajike, joka kuuluu satoisuudellaan CL-lajikkeiden kärkiryhmään! Cebra CL on lujakortinen ja se on kasvuajaltaan rapsilajikkeiston keskitasoa.

Solar CLBOR lajikkeen sato on viljelykokeissa ollut Trapperin luokkaa, mutta sen kasvuaika on Trapperia jonkin verran pidempi.

INV100 CL on satoisa uutuuslajike, joka täydentää hyvin CL-lajikkeiden valikoimaa. Lajikkeen öljypitoisuus on erittäin korkea. Kasvuaika Branderin luokkaa.

Kylvösiemenet peitataan Buteolla 2019

Tukes myönsi 30.11.2018 poikkeusluvan uuden, vielä rekisteröimättömän Buteo Start FS 480-valmisteen käyttöön öljykasvien peittauksessa. Valmisteella on uusi tehoaine, flupyridifuroni ja sen valmistaja on Bayer.

Valmisteella peitattujen kylvösiementen käyttö on sallittu 18.2.-17.6.2019 välisenä aikana. Buteo Start FS- valmisteen käytön rajoitukset:

  • Siementä ei saa kylvää pneumaattisella kylvökoneella
  • Kasvinsuojeluaineen hajoamistuote voi kulkeutua maassa, minkä vuoksi sitä saa käyttää tärkeillä tai muilla vedenhankintakäyttöön soveltuvilla pohjavesialueilla (pohjavesialueluokat I ja II) vain joka viides vuosi
  • Peitattua siementä voidaan kylvää max 6 kg/ha

Buteo Start FS 480 peittausainetta on virallisten tehokkuuskokeiden lisäksi testattu Suomessa kasvukausina 2017 ja 2018 käytännön viljelijäkokeissa. 25 viljelijää kylvi molempina kasvukausina rinnakkain kaistat Buteolla sekä Eladolla/Cruiserilla peitattua rypsin/rapsin siementä. Kasvukauden alussa seurattiin mm. kirppojen vioituksia taimissa ja myöhemmin kasvukaudella seurattiin rypsin tai rapsin kasvua rinnakkaisissa kaistoissa. Viljelijäkokeissa Buteon tehon arvioitiin olevan hyvä ja aiemmin käytettyjen peittausaineiden tasolla (Elado/Cruiser). Kaistojen taimettumisessa, kasvussa tai sadoissa ei havaittu eroja.

Kirjoitamme tänä keväänä ”Öljykasveja viljelykiertoon”-juttusarjaa ja tämä on sarjan ensimmäinen juttu.

Ota kylvösiemenasioissa yhteyttä Viljelijän Avena Bernerin asiantuntijoihin!

Kommentit

Samankaltaista sisältöä