Olet täällä

Rypsi

Kevätrypsin viljely onnistuu hyvin viljelyvyöhykkeillä I-III ja lähes kaikilla maalajeilla. Viljelyä tulee kuitenkin välttää herkästi kuorettuvilla tai rikkakasvien valtaamilla lohkoilla. 

Maan lämpötilan pitäisi olla kylvöhetkellä + 6 astetta. Tämä varmistaa nopean taimettumisen ja kilpailukyvyn rikkakasveja vastaan. Viileinä keväinä, jolloin rypsi kehittyy hitaasti, on kirppoja tarkkailtava ja torjuttava tarpeen mukaan.

Rypsin suositeltava siemenmäärä on 6-10 kiloa hehtaarille, oikea kylvösyvyys on 2-3 cm. Kylvötiheystavoite on 250-300 kpl/neliö. Koetulosten mukaan suotuisissa kylvöoloissa ja hyvillä lohkoilla voi käyttää pienempää siemenmäärää, jolloin on kiinnitettävä erityistä huomiota rikkakasvi- ja tuholaistorjuntaan. Liian tiheä kasvusto jää hinteläksi ja lakoutuu herkästi. Kostea kasvusto saastuu myös herkemmin pahkahomeeseen. Alhaiset siemenmäärät puolestaan lisäävät epäonnistumisen riskiä, jos kasvuolosuhteet taimettuessa muuttuvat huonoiksi.

Rypsin korjuun voi aloitaa, kun siemenkosteus on 20 %. Puintivalmis kasvusto on harmaanruskea ja halkaistu siemen on sisältä keltainen. Rypsi ei ole herkkä varisemaan, joten korjuuta ei kannata hätäillä. Sato kuivataan välittömästi puinnin jälkeen 8 % kosteuteen.

Samankaltaista sisältöä