12.03.15

Kylvöille-sarja 2/15 - Aika kylvää öljykasvinsiemen satoisaan maahan

Öljykasvit ovat kuin hyvä vaimo- tai aviomiesehdokas – siinä löytyy sopivasti haastetta, ja kun siihen panostaa, niin lopputuloksessa piilee loistava potentiaali!

Tänä keväänä on kaikki edellytykset viljellä öljykasveja. Neonikotinoideilla peitatun siemenen käyttöön on myönnetty poikkeuslupa. Siemeniä löytyy ja niitä ehtii vielä tilata. Öljykasvit ovat kuin hyvä vaimo- tai aviomiesehdokas – siinä löytyy sopivasti haastetta, ja kun siihen panostaa, niin lopputuloksessa piilee loistava potentiaali! Jokainen voi ryhtyä öljykasvinviljelijäksi ja nauttia kauniin keltaisista rypsi- tai rapsipelloista. Tästä voit lukea vinkkejä ja uusia tutkimustuloksia öljykasvien kylvöön liittyen.

Suomalaiset ja myös ruotsalaiset kokemukset osoittavat, että öljykasvinviljelyn edellytys on peitatun siemenen käyttö. Peittaamaton siemen on erittäin altis maakirppatuhoille. Ruotsalaiset ovat viime vuonna tehtyjen kokeiden perusteella saaneet uutta tietoa maakirpoista. Aikaisemmin on uskottu maakirppojen ilmestyvän, kun tietty lämpösumma on saavutettu. Ruotsissa on kuitenkin havaittu, että maakirpat sen sijaan ilmestyvät kasvustoon päivälämpötilan noustessa. Uusi tieto vaikuttaa mm. kylvöajankohdan suunnitteluun.

Öljykasvit on perinteisesti kylvetty lämpimään maahan, jotta taimi tulee nopeammin pintaan ja ehtii kasvaa suureksi mahdollisia kirppatuhoja vastaan. Ruotsissa on kuitenkin todettu Svensk Rapsin viime vuonna kevätrapsilla tekemien kokeiden perusteella, että kylvöajankohdan myöhäistäminen on suorastaan haitallista. Ruotsissa on samassa kokeessa tutkittu kylvöajankohtaa ja maakirppojen esiintymistä ja tultu siihen tulokseen, että kevätrapsi tulee kylvää aikaisin, käytännössä heti, kun maa muokkautuu. Aikaisessa kylvössä siemenen itäminen alkaa ja se on valmis nopeaan kasvuun, kun ilma lämpenee ja kirppapaine suurenee.

Ruotsalaisten kokeissa kasvustot säästyivät aikaisessa kylvössä maakirppatuhoilta, sillä kasvuston kehitys oli jo pitkällä. Haasteeksi muodostuivat sen sijaan rikkakasvit, jotka saivat vallan. Vaikka kevätrapsi pensoutuu hyvin, on äärimmäisen tärkeää tehdä rikkakasvien torjunta hyvissä ajoin.

Öljykasvinsiemen tarvitsee kosteutta, jotta se itää. Kylvöpohjan kosteuden tulisi olla vähintään 6 %. Öljykasvinsiemen itää parhaiten hienolla kylvöpohjalla, jolloin kosteus on optimaalinen. Siksi huolellinen maanmuokkaus on tärkeää. Yleinen ohje on, että siemen tulee kylvää noin 3 cm kylvösyvyyteen. Samoin suositellaan, että kevätrapsin hybridilajikkeilla kylvötiheys on 150 tainta/m2 ja populaatiolajikkeilla 200 tainta/m2.

Öljykasvit ovat herkkiä erikoiskasveja, joita pitää tarkkailla ja hoitaa, mutta samaan aikaan niissä piilee suuri potentiaali. Vielä on mahdollista hankkia öljykasvinsiemeniä ja kylvää siemen satoisaan maahan!

Teksti: Andrea Landers/Avena Nordic Grain Oy

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja