Olet täällä

Kaalikoivaara jatkuu

Kaalikoiperhosia lentelee edelleen öljykasvipelloilla ja myös toukkia on kasvustoissa todettu.

Vaikka torjuntakäsittely olisi tehty aikaisella nuppuasteella esim. kaalikoihin hyvin tehoavalla Avaunt-valmisteella, tulee toinen torjuntakäsittely tehdä myöhäisellä nuppuasteella tai kukinnan alkuvaiheessa.

Jos kaalikoin toukkia ei torjuta, ne koteloituvat ja niistä kehittyy uusia perhosia, jotka munivat munat kasvustoon. Uudet toukat syövät rypsin ja rapsin lituja ja siemeniä. Kaalikoita esiintyi Suomessa viimeksi vuonna 2013. Tuolloin syntyi tuhoja, jos myöhäistä torjuntakäsitettyä ei oltu tehty. Torjunta myöhäisessä vaiheessa tulee tehdä, vaikka rapsikuoriaisia ei tavattaisi.

Kaalikoin torjunta käytännössä

Aikaisin kylvetyt kevätrapsit ovat jo aloittaneet kukinnan. Kukkivaan kasvustoon saa käyttää vain Mavrikia. Kuva Somerolta 19.6.2016Sateet ovat nyt estäneet ruiskutukset ja vielä alkuviikostakin pellon märkyys voi estää käsittelyn. Toukokuun alkupuolella kylvetyt kevätrapsipellot alkavat lähipäivinä kukkia. Tällöin Mavrik on ainoa valmiste, jota kukkivassa kasvustossa voidaan käyttää. Ruiskutus tulee kuitenkin tapahtua ennen täyskukinnan alkamista ja se pitää tehdä kello 21-06 välisenä aikana.

Jos kasvusto ei vielä kuki ja kasvustossa epäillään olevan rapsikuoriaisia, joille on syntynyt kestävyys pyretroideille, voidaan tehdä seos Mospilan tai Biscaya valmisteesta ja mukaan lisätään vielä Decis- tai Sumi Alpha- valmistetta. Tämä siksi, että Mospilanin ja Biscayan teho kaalikoihin on heikko. Jos vielä ei ole käytetty Avaunt –valmistetta, sitä on järkevää käyttää tässä vaiheessa. Myöhäinen torjuntakäsittely torjuu myös mahdolliset kasvustoihin tulevat rapsikärsäkkäät. Kärsäkäs poraa lituun reiän, josta litusääksi pääsee munimaan munat. Litusääsken toukka syö lidusta siemenet.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä