Olet täällä

Öljykasveille nyt kova kysyntä - Ovathan ne viljelysuunnitelmassasi!

Kun teet viljelysuunnitelmaa, kannattaa siihen ilman muuta ottaa mukaan viljelykasveja, joille on kysyntää. Kotimaiselle öljykasvisadolle on Suomessa nyt todellinen tarve, ja sopimusviljelyyn on tarjolla hyviä vaihtoehtoja. Ovathan rypsi ja rapsi osana viljelysuunnitelmaasi? 

Öljykasveilla on tärkeä rooli osana monipuolista viljelykiertoa. Koska niiden esikasviarvo on korkea, niiden viljely hyödyttää myös muita viljelykierron kasveja. Rypsin ja rapsin juuristorakenne on vahva ja maata kuohkeuttava. Niiden viljelytoimet onnistuvat samalla kalustolla kuin perinteinen viljanviljely. Uusia varastojakaan ei niitä varten tarvitse rakentaa, koska varastoitava sato on tiivistä tavaraa. Näin tilan viljelyalan kasvattaminenkin onnistuu ilman lisäinvestointeja. 

Käytännön ohjeita viljelyyn on koottu mm. VYR:n rypsin ja rapsin viljelyoppaaseen.

Rypsi ja rapsi osana suomalaista ruokaturvaa

Kotimainen öljykasviteollisuus käyttää vuosittain noin 135 000 – 150 000 tonnia rypsin ja rapsin siementä. Viime vuosina kotimainen tuotantomäärä on jäänyt huomattavasti alle tarpeen. Tämä on johtanut tarvittavan tuontimäärän kasvuun eli omavaraisuuden heikkenemiseen. Tämän kehityksen toivotaan kääntyvän. Tavoitteeksi onkin asetettu kasvattaa kotimaista omavaraisuusastetta siten, että kaikki käytettävä raaka-aine saataisiin kotimaasta.

Rypsin ja rapsin siemenestä puristetaan kasviöljyä elintarviketeollisuudelle ja loppuosasta siementä syntyy puristetta, joka on korkealaatuista valkuaisrehua kotieläimille. Kotimaisen raaka-aineen saatavuus onkin tärkeää sekä elintarvike- että rehuteollisuuden kannalta. Omavaraisuus ja ruokaturva ovat Suomelle ensisijaisen tärkeitä muuttuvassa maailmassa.

Kohti uutta kasvukautta 2020 - Ja vähän ylikin

Kevätöljykasvien peittaus on turvattu myös keväälle 2020, sillä Tukes on myöntänyt poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -peittausaineelle. Sen teho alkukasvukauden tuholaisia vastaan on tutkitusti hyvä. Öljykasvilajikkeista löytyy lukuisia erilaisia vaihtoehtoja niin rypsin kuin rapsin osalta. Jokaisen tilan tarpeisiin ja viljelykiertoon löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. 

Tässä vaiheessa vuotta katseet on luonnollisesti suunnattu kevätöljykasvien suuntaan. Kevään viljelysuunnitelmaa tehtäessä mielessä kannattaa pitää myös syysöljykasvien viljely, jotta niiden kylväminen riittävän ajoissa ja parhaille lohkoille onnistuu.

Syysrypsissä ja -rapsissa satopotentiaali on selkeästi kevätmuotoja korkeampi. Koska niiden kasvuunlähtö ja kehitysvauhti keväällä on nopeaa, ne pystyvät kevätöljykasveja paremmin vastustamaan korkeampiakin tuholaispaineita. Syysmuotoisten öljykasvien viljely on isossa roolissa muualla maailmassa, ja myös meillä Suomessa voisi olla sen suhteen paljon mahdollisuuksia.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä  (VYR)

Kommentit

Anonymous

Eivät ole koska hinta alle 500€/Tn...

Anonymous

Kovan kysynnän pitäisi näkyä myös hinnassa!!

Anonymous

En kylvä enää. Suomessa ostohinnan ovat 40€ alle matiffin, jos oikeasti haluaisivat tavaraa, niin siitä pitää myös maksaa.

Anonymous

Kyllä se vaan lompakkoa laihduttaa tuo öljykasvien viljely. Tuholaiset on nykyään pysyvä ongelma keväöljykasvien viljelyssä, mielenkiintoista nähdä, miten talveton talvi vaikuttaa tuholaisten esiintymiseen ensi kesänä. Mutta sen verran paljon on pettymyksiä näiden kasvien kanssa tullut, että ei kiitos enää, mieluummin vaikka sitä rehuohraa kylvöön.

Samankaltaista sisältöä