Olet täällä

Kouluttaudu Sankariksi Okrassa

LähiTapiola järjestää Okrassa Sankarikoulutuksen, jossa jokaisella näyttelyvieraalla on mahdollisuus hankkia tai päivittää alkusammutustaitonsa ajantasalle.

”Alkusammutuksen hallitseminen on hyvää kansalaistaitoa. Olemme pitäneet alueellamme kevään aikana Sankarikoulutuksia omien koulutusviikkojemme aikana yhteensä toistakymmentä kertaa. Mukana on ollut niin perheitä kuin vanhempiakin ihmisiä ja muutamia erityisryhmiä”, kertoo Okran Sankarikoulutuksesta vastaava Pöytyän VPK:n päällikkö Toni Louhevirta.

Hän on huomannut, että koulutettavista kaikki ovat nähneet sammuttimen, mutta sen käyttö on ollut monelle vierasta. Joukossa on ollut myös kokeneita sammuttimen käyttäjiä, jotka ovat tulleet kertaamaan oppeja. Vaikka liekkien koko ja kuumuus ovat aluksi saattaneet pelottaa kokemattomampia, ovat kaikki lopulta rohkaistuneet sammutushommiin.

Sankarikoulutuksen osallistujat ovat olleet eniten yllättyneet siitä miten nopeasti käsisammuttimella saa tulen talttumaan. Moni onkin kysellyt neuvoa sammuttimen valintaan eri kohteisiin. Juteltuaan osallistujien kanssa Toni arvioi, että 70 prosenttia kotitalouksista omistaa jonkunlaisen alkusammuttimen ja puolet on pohtinut sen oikeaa sijoitusta rakennuksessa.

Tervetuloa Sankarikoulutukseen

”Okrassa pidämme päivittäin parin Sankarikoulutuksen lisäksi alkusammutusnäytöksiä. Sankarikoulutukset järjestetään aikaisemman konseptin mukaan eli käytännön harjoituksen lisäksi suoritetaan teoriaosuus, jonka voi tehdä etu- tai jälkikäteen”, Toni toivottaa messuvieraat tervetulleiksi Sankarikoulutukseen.

Sankarikoulutuksiin Okrassa voit ilmoittautua osoitteessa sankarikoulutus.fi Varsinais-Suomen alta. Valittavana on päivittäin kaksi koulutusta. LähiTapiola suosittelee ilmoittautumaan etukäteen, mutta voit kysellä vapaata paikkaa myös messuosastolla. Kun suoritat verkkokurssin etukäteen, saat Okrasta koulutuksen jälkeen mukaasi AS1-kortin.

Maatilalla on osattava alkusammutus

Alkusammutustaidot ovat erityisen tärkeitä maatiloilla, jossa päivittäisissä tuotannon töissä saattaa syntyä monia vaaranpaikkoja. Pelastuslaitosten pitkien etäisyyksien vuoksi rajoittamaton palo etenee kuivissa rehutiloissa jo kymmenessä minuutissa suurpaloksi. Tällöin menetetään usein paljon omaisuutta ja eläimiä. Onnistuneella alkusammutuksella nämä voidaan pelastaa.

Maatiloilla on käytössä yksityiskoteja suuremmat sammuttimet, joiden käyttö on opeteltava. Erilaiset käyttökohteet asettavat myös sammuttimille omat vaatimuksensa. Esimerkiksi maatilojen sähkö-ja konetiloihin Toni suosittelee hiilidioksidisammutinta ja eläinsuojiin nestesammutinta.

Useimmiten maatilan palonsyy löytyy sähkölaitteista tai lämmityksestä. Erityisesti alkusammutuskalustoon kannattaa kiinnittää huomiota kuivureissa, jossa pöly lisää huomattavasti paloriskiä. Onneksi maatiloilla säännöllisesti tehtävillä palotarkastuksilla voidaan havaita puutteet ajoissa.

Taidot ja välineet iskuun

”Sankarikoulutus on hieno ele LähiTapiolalta. Alkusammutus on kansalaistaito. Palokunnassa näemme usein, että paljon olisi voitu pelastaa toimimalla oikein. Vielä on paljon puutteita niin välineissä kuin taidoissa”, Toni miettii. Hän toivoo, että seuraavaksi joku taho ryhtyisi petraamaan kansalaisten elvytystaitoja.

Hän muistuttaa, että alkusammutuskaluston hankkiminen ei vielä riitä. Niitä on huollettava säännöllisesti, koska esimerkiksi sammuttimissa oleva jauhe paakkuuntuu ajankuluessa. LähiTapiola järjestää säännöllisesti sammutintarkastuksia. 

Teksti: Katariina Anttila

Kuva: Jussi Hertti

Otsikko: 

Kommentit