Olet täällä

Tunnistatko kybermaailman riskit tilallasi? – Uusi opas tarjoaa apua ja opastusta

Kuva: Kyberin taskutieto maatiloille -opas.

Kybermaailma ulottuu myös maatiloille. Tietojärjestelmät ovat osa maatilojen toimintaa, ja ilman toimivia laitteita, tietoverkkoja ja järjestelmiä maatilat eivät toimi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa tiedotteessaan.

Nyt maatalousyrittäjille on tarjolla uusi Kyberin taskutieto maatiloille -opas, joka tarjoaa apua ja opastusta maatilan kybermaailmaan kompaktissa taskukoossa.

Nykyaikaisen maatilan lähes kaikki laitteet kiinni tietoverkoissa

Nykyaikainen maatila on hyvin pitkälle automatisoitu. Lähes kaikki laitteet aina ruokintajärjestelmästä ja lypsyrobotista traktoriin ja leikkuupuimuriin ovat kiinni tietoverkoissa. Tämä altistaa maatilat kybermaailman uhkille.

”Mahdollisesti laitteita voi jopa ohjata suoraan erilaisilla kännykkäsovelluksilla. Vähintään ne vaativat joka tapauksessa varmaa sähkövoimaa myös laajamittaisten sähkökatkojen aikana”, Jyväskylän yliopiston lehtori Panu Moilanen kertoo MTK:n tiedotteessa.

Maatalousyrittäjän on entistä tärkeämpää osata toimia kybermaailmassa. Maatilan turvallisen ja tarkoituksenmukaisen tietoverkon perusteet on ymmärrettävä. Tilan eri järjestelmissä on osattava käyttää turvallisia salasanoja ja järjestelmät on osattava varmentaa muun muassa varmuuskopioiden avulla. Maatalouden toimijoita koskettaa myös sosiaalinen media, eli niin tilallisen kuin lomittajankin on ymmärrettävä perusteet informaatioturvallisuudesta.

Kybertietoa taskukoossa

Nyt julkaistava Kyberin taskutieto maatiloille -opas sisältää maatalouden kannalta keskeisimpiä kyberaiheita tilan tietoverkkojen suunnittelusta ja kyberturvallisista hankinnoista palomuureihin ja hyviin salasanoihin.

Taskutiedon tarkoituksena on tarjota maatalouden toimijoille perustiedot tilan kyberturvallisuudesta sekä apua lisätiedon etsimiseen.

”Tarve käytännön vinkeille havaittiin toimintaympäristön muuttumisen ja maatiloille tehdyn kyselyn perusteella. Opas on tehty vastaamaan kybermaailman haasteisiin maatilojen arjessa. On hyvä huomata, että kaikki kyberuhkat eivät tule tilan ulkopuolelta. Oman osaamattomuuden vuoksi on menetetty paljon arvokasta tietoa”, alkutuotannon poolisihteeri Markus Lassheikki Huoltovarmuusorganisaatiosta selventää.

Kyberin taskutieto maatiloille -oppaan ovat tuottaneet Huoltovarmuusorganisaation Alkutuotantopooli, Luonnonvarakeskus, Jyväskylän yliopisto, Aalto-yliopisto, MTK, MTech Digital Solutions, ProAgria ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys. Oppaan ovat mahdollistaneet Huoltovarmuuskeskus, ICT-Suomi ja Maatalouskoneiden tutkimussäätiö.

Oppaaseen pääset tutustumaan täältä.

 

Lähde: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kuvan lähde: Kyberin taskutieto maatiloille -opas

Kommentit

Samankaltaista sisältöä