Havaintoja vihannespelloilta

Tämä oli ensimmäinen kesä, jolloin vihannesviljelmillä rikkakasvitorjuntaan ei ollut Afalon-nestettä käytössä. Tästäkin selvittiin vaikka mm. saunakukkaa on viljelmillä enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Tämä oli ensimmäinen kesä, jolloin vihannesviljelmillä rikkakasvitorjuntaan ei ollut Afalon-nestettä käytössä. Tästäkin selvittiin vaikka mm. saunakukkaa on viljelmillä enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Saunakukka pääsi yllättämään

Saunakukka oli tänä kesänä porkkanamaiden hankalin rikkakasvi. Kuva Salosta 18.9.2014

Porkkanalla saunakukka on tänä vuonna ollut selvästi hankalin laji koko maan alueella. Siihen porkkanalla käytettävistä aineista tehoaa parhaiten Senkor. Saunakukka on laji, joka taimettuu pitkin kesää. Siksi sen torjuntakin vaatii useamman ruiskutuskerran.

Ilman Tukesin myöntämää hätälupaa Centium 36 CS valmisteelle tilanne olisi ollut täysin hallitsematon mm mukulasellerillä. Hätälupa saatiin siis seuraaville kasveille rikkakasvien torjuntaan ennen taimettumista: herne, porkkana, palsternakka, lanttu, nauris, Brassica kasvien siemenviljelykset, parsa ja pinaatti sekä sellereille istutuksen jälkeen.

Perunalle lupaa ei saatu, vaikka erityisesti Ahvenmaan perunanviljelijät sitä kovasti odottivat. Centium on ainoa tehokas valmiste mustakoison torjuntaan perunalla. Se on rikkakasvi, joka saariston lisäksi on jo tuttu myös monilla pelloilla Lounais-Suomessa ja Satakunnassa.

Yksinään Centium ei ratkaise rikkakasviongelmia mutta se sopii hyvin osaksi torjuntaohjelmia ja tankkiseoksiin Fenixin, Senkori, Stompin tai ButisanS kanssa. Centium tehoaa hyvin seuraaviin rikkakasveihin: pillikkeet, rautanokkonen, tädykkeet, linnunkaali, taskuruoho, mustakoiso, peipit, matara ja vesiheinä. Saunakukkaan sillä ei ole kovin hyvää tehoa.

Maalajilla ja oikeaan aikaan tehdyllä ruiskutuksella on suuri vaikutus valmisteen tehoon

Meillä juureksia viljellään hyvinkin runsasmultaisilla mailla. Siellä Centiumin, Fenixin ja Stompin tehoaika rikkakasveihin jää lyhyeksi. Toivottavaa olisikin, että esimerkiksi palsternakalla näitä aineita voitaisiin käyttää myös viljelykasvin taimelletulon jälkeen.

Rekisteröinnin osalta Centiumin tilanne näyttää hyvältä. Aine on äskettäin rekisteröity Ruotsissa ja nyt on kaikki edellytykset hakea ns. vastavuoroista hyväksyntää myös Suomeen.

Centium sopii hyvin myös palsternakan rikkakasvitorjuntaan. Kuva on Räpin koetilalta 2.9.2014
Sellerillä Centium tuo kaivattua lisävoimaa rikkakasvitorjuntaan. Kuva on Räpin koetilalta 2.9.2014

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja