Olet täällä

Mihin tämä maatalous oikein on menossa?

Uusista innovaatioista ja teknologioista voi lukea uutisista lähes päivittäin. Puukuiduista tehdään vaatteita, levän avulla tuotetaan energiaa ja sienirihmastoista pystytään kasvattamaan keinonahkaa - väitetään, että jopa rakentamaan talojakin. Uusia innovaatioita putkahtelee myös ruuantuotannon saralle, esimerkiksi kahvinpuruissa voi kasvattaa sieniä vaikka ikkunalaudallaan ja ruotsalaisen kerrostalon kellarista löytyy jo järjestelmä, joka tuottaa kasviksia ja kalaa talon asukkaille. Yksi ruokateknologian kehityksen huipentuma on suomalaisen tutkimusryhmän Solar Foods, joka kykenee tuottamaan proteiineja pelkästä hiilidioksidista, vedestä ja sähköstä.

Mutta mikä onkaan perinteisen maatalouden suunta tässä kehityksen kelkassa? Nouseeko tulevaisuudessa pelloillemme teollisuushalleja, joissa kaurakin kasvaa vertikaaliviljelmissä? On mielenkiintoista seurata mitä tulevan pitää, sillä vaihtoehtoja näyttäisi olevan tarjolla runsaasti.

Suoraan lautaselle päätyvän ruuan lisäksi maataloudessa syntyy sivuvirtana tai erikseen tuotettuna monenlaisia biomateriaaleja, kuten kuituja ja väriaineita. Yksi tulevaisuuden suunta voisi siis olla uusiutuvien raaka-aineiden tuotanto teollisuuden hyödynnettäväksi. Myös uudet ruokateknologiat vaativat usein toimiakseen erilaisia syötteitä, eivätkä nekään näin ollen ole täysin pelloista riippumattomia.

Erilaisten raaka-aineiden lisäksi pelloilla saattaa tulevaisuudessa kasvaa enenevissä määrin energiakasveja, sillä pyristely irti fossiilisista polttoaineista käy jatkuvasti kiivaampana. Toinen suunta on lisätä viljelyyn erikoiskasveja ja tarjota tulevaisuudessa yhä laajempi valikoima kotimaista ruokaa. Kuka tietää, vaikka tattarista tai kvinoasta tulisi kuluttajille uusi kaura?

Mielenkiintoinen vaihtoehto olisi myös saada maatalous mukaan päästökompensaatioiden kauppaan. Hiiliviljelyn mahdollisuuksien tiedon lisääntyessä, olisi mahtavaa nähdä mahdollisuus ostaa ulkomaanlentonsa kylkeen päästöhyvitys kotimaisen pellon hiilen sidontaan.

Voi olla, että maataloudella on edessään isomman kehityksen paikka, mutta mikä muu toimiala voisikaan olla oivallisempaa maaperää tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi, kun kyseessä on ruuan, energian ja materiaalien kysynnän huima nousu.

Eikä tarve perinteiselle maataloudellekaan tule ainakaan lähitulevaisuudessa häviämään. Vaikka lehtien otsikot ja kauppojen hyllyt pullistelisivatkin uusista elintarvikkeista, suurin osa kuluttajista ostaa tutun ja turvallisen ruisleivän ja maitotölkin. Vai kuinka monta sirkkatuotetta sinä olet syönyt?

Kommentit

Anonymous

Syökööt toukkia, sirkkoja ja etanoita tietyt tahot. Eläkoon ruisleipä ja kaikki muukin perinteiset muonat
vihtori.poika

Hyviä pointteja, tosin pintaraapaisua. Miksi ulkolaisista tuotteista pitäisi tulla kotimaisen tuotteen korvaaja (kvinoa/kaura). Eikö parempi olisi tutkimuksella ja innovaatioilla lisätä jo olemassaolevan tuotteen käytettävyyttä. Ja kaiken tärkein toimija on kuitenkin kuluttaja. Vaikka kovin hypetetään sirkoista ja nyhtökaurasta, vähän ostajia, tai tuotanto on liian kallista kuten Solarfoodsin tapauksessa.