Lasse Matikainen
20.02.12

Keltainen hybridi

Talven luminen selkä on taittumassa lähestyvän uuden kasvukauden avaukseen. Untuvan lämpöinen pehmolumi on tehokkaasti estänyt pakkasissa roudan hiipumista syvemmälle. Se tietää aikaista kevättä.

Vapunpäivänä eteläisessä Suomessa monilla pelloilla harmaa pölypilvi nousee hitaasti taivasta kohden kylvökoneen vauhdikkaassa menossa. Ja mitä ollaan kylvämässä? Tämähän on rapsia! Eikä mitä tahansa rapsia – vaan sitä uutta satoisaa hybridirapsia. Sen alkukiihdytyskin on silmään pistävää. Siinä eivät kirpatkaan tahdo ehtiä ruokapöytään mukaan. Hybridin kiihottaman kasvuvauhdin ansiosta sadonkorjuuseenkin päästään heti kevätvehnien jälkeen.
Sadon markkinointi on varmaa ja helppoa. Ja viljastakin saa parempaa hintaa kun sen viljelyalaa ei ole liikaa. Mitä järkeä olisi kansantalouden kannalta viedä halpaa viljaa ulkomaille, ja tuoda tilalle kallista valkuaista takaisin?

Syyskuussa kylvetään toisen kerran. Eikä ole syysvehnän kylvöä viljan oljet haittaamassa.

Kasvinsuojelussa rapsi- ja rypsipelloista saadaan uusien lääkkeiden ansiosta rapsikuoriaisetkin hampaattomiksi. Vaarallisin rikkakasvi, matara lannistuu aikaisessa torjuntaruiskutuksessa. Tehokkaasti ja edullisesti saadaan torjutuksi myös hukkakaura, juolavehnä- sekä ohdake -ja valvattipesäkkeet.

Juhannuksen viettoon kaupungeista virtaa pitkät autoletkat kohti maaseutua. –Äiti, katso,
miten kauniin keltaisia peltoja! Mitä ruokaa siellä kasvaa? –Kultaseni, sieltä saamme ruoanlaittoon terveellistä öljyä.

PS.
Huomaathan että näitä satoisia siemeniä ei välttämättä riitä kaikille.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja