Janne Mäkikalli
07.05.12

Hyödynnämmekö karjanlannan ravinteet?

Mitä meidän oikein pitäisi tehdä, että arvokkaat jo tilalla olevat ravinteet kyetään hyödyntämään jatkossa mahdollisimman hyvin? Kannattaisiko aluksi vaikka analysoida kattavasti ja säännöllisesti kotieläinten lannan sisältämät ravinteet?

Karjanlanta ei sellaisenaan ole riittävä lannoite kasvien tarpeeseen. Lanta sisältää yleensä liian vähän typpeä suhteessa fosforiin useimpien kasvien tarpeisiin nähden. Lannan ravinnesisältö vaihtelee merkittävästi eläinten ruokinnan mukaan. Kuivikelannan ravinnepitoisuus riippuu myös käytettyjen kuivikkeiden määrästä ja lietelantojen taas lannan joukkoon joutuvien pesu- ja sadevesien määrästä. Tietoisuus lannan koostumuksesta auttaa täydennyslannoituksen suunnittelussa. Oikealla karjanlannan täydennyslannoituksella säästytään ravinteiden epätasapainolta ja toisaalta myös liikakäytöltä.

Viljavuuspalvelu on kerännyt valtakunnallisia tilastoja kotieläinten lannan analysoiduista ravinnepitoisuuksista. Tutkimustulokset löytyvät kotisivuiltamme Viljavuuspalvelu Oy. Tuloksissa on havaittavissa suuria vaihteluita, erityisesti kotieläinten kuivikelannassa, jossa käytetyn kuivikkeen ja sen määrän merkitys on suuri. Tilalla käytettävästä lannasta kannattaakin teettää laaja lanta-analyysi, lannan todellisen käyttöarvon selvittämiseksi. Nitraattidirektiivi edellyttää kaikkia kotieläintiloja lähettämään lantanäytteen analysoitavaksi joka viides vuosi vain typen määritystä varten. Laaja lanta-analyysi pitäisikin tehdä joka vuosi. Siinä selvitetään typen lisäksi muut lannan sisältämät pääravinteet ja myös eläinterveydelle tärkeät hivenravinteet. Lanta-analyysin tulokset kannattaa sitten verrata taulukkoarvoihin ja tehdä tarvittavat tarkennukset omaan lannoitussuunnitelmaan. Näin saadaan lannan sisältämät ravinteet hyödynnettyä mahdollisimman hyvin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja