Janne Mäkikalli
01.08.13

Kasvustot ovat taas vaihtelevia

Tänäkin kesänä kasvuolosuhteet ovat vaihdelleet paljon alueellisesti. Miksi kasvin kasvu on heikkoa, vaikka maan pH ja viljavuus ovat kunnossa? Koska kasvukaudet eivät ole samanlaisia, kasvianalyysillä on mahdollisuus saada lisätietoa kasvuston tilanteesta myös kasvukauden aikana.

Kesän näytteissä paljon ravinnepuutteita

Kasvianalyysin tulosten pohjalta on viljelijällä taas lisätietoa käytettävissään mahdollisia viljelytoimenpiteitä miettiessään. Kesän 2013 kasvinäytteiden tulosten pohjalta on jo nähtävissä selkeä yleistrendi mm. fosforin, mangaanin ja boorinpuutteen osalta. Kaikille näille löytyy toki peruste aivan maalaisjärjellä pohdittuna.

Maan alhaiset mangaanipitoisuudet viljavuustutkimuksissa ovat jo pitkään olleet viljelijöiden tiedossa ja moni lisääkin jo kasvukauden aikana mangaania lehtilannoituksena kasvustoon. Fosforin ja boorin käyttömäärä lannoitteena on jo pitkään vähentynyt. Jo viljavuustutkimusten tulosten pohjalta voi nähdä selkeän maan ravinnetilan heikkenemisen molempien osalta.

Poikkeusolosuhteissa, esimerkiksi erittäin lämpimän alkukesän aikana kasvi pyrkii myös kasvattamaan nopeasti maanpäällistä osaa ja juurien kehitys voi jäädä heikommaksi. Näin kasvi ei välttämättä saa käyttöönsä niitä ravinteita, joita maassa saattaa ollakin.

Karjanlantakaan ei pelkästään riitä

Kotieläintiloilla nurmen viljelyssä käytetään luonnollisesti mahdollisimman paljon kotieläinten lantaa. Karjanlanta ei kuitenkaan pelkästään ole riittävä lannoite kasvien tarpeeseen.

Karjanlanta sisältää yleensä liian vähän typpeä suhteessa fosforiin useimpien kasvien tarpeisiin nähden. Karjan terveyden kannalta tärkeät hivenravinteet tulee lisätä usein myös lisälannoituksena. Karjanlannastakin kannattaa analysoida nk. laajalla karjanlanta-analyysillä, jossa määritetään typen lisäksi myös fosfori ja kalium, sekä hivenravinteet. Oikealla karjanlannan täydennyslannoituksella säästytään ravinteiden epätasapainolta ja toisaalta myös liikakäytöltä. Myös nurmella on havaittu merkittävästi ravinnepuutteita kesän aikana toimitetuissa kasvianalyyseissä.

Vaikka suomalainen sananlasku sanoo: ”Ei järki oo kaikki yhden miehen päässä”, on viljelijän pyrittävä eri havainnoista ja tietolähteistä kuitenkin lopulta itse tekemään ne päätökset, joilla mahdollisimman hyvään lopputulokseen sitten pyrkii. Tässä päätöksenteossa myös kasvianalyysi on yksi viljelijän apuväline.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja