Janne Mäkikalli
29.10.12

Kasvukauden 2012 analyysin paikka

Sataa, sataa ja sataa - Nooan arkkiako tässä pitää ryhtyä kohta rakentamaan? Maamiestä ja -naista on tänä vuonna taas luontoäitimme koetellut. Kasvukausi 2012 tulee jäämään historian kirjoihin poikkeuksellisen sateisena. Syksyn lopuksi on aika analysoida ja tutkia, mitä käteen tai eläinten rehuksi jää.

Sato, joka on korjattua saatu, on määrällisesti ollut ihan kohtuullinen, tosin vaihtelu tilakohtaisesti on suurta. Myös viljan hinta on koko tämän vuoden pysytellyt normaalia EU-historiamme hintaa korkeammalla. Tämä on motivoinut sekä puintien loppuunsaattamiseen, sekä myös kotieläintiloilla rehujen mahdollisimman tarkkaan sadon kotiuttamiseen. Mutta entäpä sitten se korjatun sadon laatu? Kotieläintilalla on syytä varsinkin tänä syksynä selvittää rehujen ruokinnallinen laatu riittävän kattavasti. Rehuarvojen lisäksi on syytä nyt analysoida myös rehun mikrobiologinen laatu, eli hiivojen ja homeiden määrä.

Maan viljavuustutkimukset ovat monille tiloille ajankohtaisia tänä syksynä. Viime viikolla eräs viljelijä totesikin, että pitänee ottaa tuo maanäyte nyt soppakauhalla. Näytteenotto ei ole ollut ymmärrettävästi ensimmäisenä mielessä, kun on etsitty sateiden väliin puintikeliä ja rehunkorjuuaikaa. Toivottavasti talvi ei nyt heti yllätä, jotta ehditään maanäytteetkin analysoitavaksi ottaa. Sateinen vuosi on paljastanut monilla peltolohkoilla myös perusasioiden, kuten ojituksen toimivuuden. Lisäojituskohteet on nyt helppo paikallistaa. Samalla kannattaa puntaroida, onko syytä jättää syysmuokkaus keväälle, jos pellot ovat edelleen siihen liian märkiä. Kotieläintiloilla on nyt myös vaikeuksia saada syksyn lantalevitykset tehtyä, koska pellot eivät tahdo kantaa. Lietesäiliöt täyttyvät normaalia enemmän jo runsaista sateistakin ja myös lannan levitys vaatisi vielä kunnon kelejä.

Oma lukunsa on maamme tulva-alueet. Kunhan nyt vesi laskee sen verran, että tulvatuhoja päästään tutkimaan, on jo kiire selvittää, onko kotikaivon juomavesi käyttökelpoista. Pintavedet ovat jo runsaiden sateiden myötä tuoneet ongelmia talousvesiimme. Viljavuuspalveluun saapuneissa kaivovesien laboratoriotutkimuksissa onkin yleisesti esiintynyt jo kesästä lähtien normaalia enemmän ympäristöperäisiä kolibakteereja.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja