Janne Mäkikalli
10.04.13

Miksi Viljavuustutkimus laiminlyödään?

Maaseutuvirasto on julkistanut vuoden 2012 ympäristötukivalvonnan tulokset. Tulosten mukaan lähes joka kolmannella tilalla on puutteita viljavuustutkimuksissa. Miksi tässä viljelyn perustoimenpiteessä on niin usein meillä puutteita? Onko viljavuustutkimuksesta tullut meille vain ympäristötuen edellyttämä pakkopulla?

Onko satotasoni jo aivan tapissa, tilani sadon laatu huippuluokkaa ja tuotantopanokset liian edullisia?

Jos vastauksesi näihin kysymyksiin on kyllä, ei varmaankaan viljavuustutkimuksesta ole enää tilalla saatavissa lisähyötyä. Tilojen tuloksia analysoitaessa tämä ei valitettavasti useinkaan ole totta. Paras keino peltoviljelyn tuoton parantamiseksi onkin viljavuustutkimuksen mahdollisimman suuri hyödyntäminen viljelytoimenpiteiden suunnittelussa. Kun tiedät, missä kunnossa peltomaasi todella ovat, saat myös tuotantopanoksistasi mahdollisimman paljon irti.

Melko usein Viljavuuspalveluun saapuva maanäytteen viljavuustutkimuksen tilaus on vain ympäristötuen edellyttämä minimi, eli perustutkimus. Niistä näytteistä, joista on tutkittu myös maan hivenravinnepitoisuus, on mangaanin puute joka toisessa näytteessä. Sinkin puute esiintyy noin 40 % näytteistä ja kuparin puutettakin ilmenee lähes joka kolmannessa näytteessä. Myös boorin pitoisuus maassa on kääntynyt selvään laskuun.

Viljelet pelloillasi sitten ruokaa ihmisille tai rehua eläimille, ravinnepuutokset näkyvät sadon laadussa ja määrässä.

Monilla tiloilla ei viime syksynä maanäytteenotto ollut ymmärrettävästi ensimmäisenä mielessä, kun syksyn haastavissa sadonkorjuuolosuhteissa rämmittiin. Pellonvuokrauksen yleistyminen on varmasti myös lisännyt viljavuusnäytteiden ajan tasalla pitämisen haastetta. Kulunut talvi on ollut pitkä, se ei ole vieläkään antanut periksi, joten monelle viljelijälle on varmasti haastavaa saada tuoreet maanäytteet kairattua kevään viljelysuunnitelman pohjaksi. Nyt viimeistään on aika tarkistaa viljavuustutkimuksen ajantasaisuus.

Toivotaan nopeaa kevään etenemistä ja onnistunutta kasvukautta!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja