Anna Perttu
04.02.13

Löydä se oikea

Oman tilan tarpeiden ja sadon käyttötarkoituksen mukaan valittu lajike on onnistuneen sadon perusta. Lajikevalinnassa hyvänä apuna toimivat virallisten lajikekokeiden tulokset.

Oman tilan tarpeiden ja sadon käyttötarkoituksen mukaan valittu lajike on onnistuneen sadon perusta. Lajikevalinnassa hyvänä apuna toimivat virallisten lajikekokeiden tulokset.

Virallisissa lajikekokeissa mitataan uusien lajikkeiden viljelyarvoa ja tulokset antavat arvokasta ja puolueetonta tietoa lajikkeiden käyttäytymisestä oloissamme. Kilpailu Suomen lajikemarkkinoilla on kiristynyt ja tämä näkyy tarjolla olevien lajikkeiden määrässä. Uusia lajikkeita tulee markkinoille eri toimijoiden kautta tasaiseen tahtiin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että heppoisin perustein uusi lajike ei kasvilajikeluetteloon pääse. Sen on osoitettava potentiaalinsa virallisissa lajikekokeissa sekä täytettävä vaatimukset erottuvuuden, yhtenäisyyden ja pysyvyyden osalta (DUS-ominaisuudet).

Huolellinen testaus on lajikkeen markkinoille tuomisen edellytys. Mitä enemmän lajikkeella on kokeita takanaan, sitä luotettavampaa sen menestyminen oloissamme on. Silloin lajike on testattu erilaisina vuosina – joita pohjoisissa oloissamme todellakin riittää – sekä erilaisissa olosuhteissa eri koepaikoilla.

Kun lajikkeiden viljelyarvo on kokeissa testattu, ne lajikkeet, jotka tuovat lisäarvoa olemassa olevaan lajikevalikoimaan, hyväksytään kansalliseen kasvilajikeluetteloon. Lisäarvo voi olla parannus esimerkiksi satotasossa, jossakin laatuominaisuudessa, taudin- tai laonkestävyydessä.

Tilakokojen kasvaessa ja tilojen erikoistuessa on yhä tärkeämpää, että viljelijä tietää mitä lajikkeen ostaessaan saa. Viljelijän tehtävä ei ole toimia lajikkeen testaajana. Viljelijän työssä on voitava luottaa siihen, että käytössä olevat tuotteet ovat jo testattuja, luotettavia ja oloihimme sopivia.

Viljelyalat ovat yhä suurempia, samoin riskit. Lajikkeen viljelyvarmuus ja tuottavuus ovatkin yhä tärkeämmässä roolissa. Viljelijä voi luottavaisin mielin käyttää huolella testattuja, kansalliseen lajikeluetteloon hyväksyttyjä lajikkeita.

Farmitin sivuille on koottu kattavasti lajiketietoa. Lajikekuvausten yhteydessä on esitetty myös virallisten lajikekokeiden tulokset ja lajikkeiden vertailukin on helppoa. Tutustu ja löydä se oikea.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja