14.07.23

Siipikarja suojattava nyt koko maassa kaikin mahdollisin keinon merkittävän lintuinfluenssariskin vuoksi

Suomessa viime aikoina ilmentyneiden useiden luonnonvaraisten lintujen, erityisesti naurulokkien, joukkokuolemien syyksi on varmistunut korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N1. Varmistuneet havainnot ovat Hauholta ja Salosta, mutta kuolemantapauksia on ilmennyt myös muualla Suomessa. Sairastumisia on ollut myös turkistiloilla Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella, kaustislaisen turkistarhan siniketulla on jo todettu lintuinfluenssavirus H5N1. Influenssariski on näin ollen merkittävä nyt myös tuotantosiipikarjalle koko Suomessa.

Koska on todennäköistä, että lintuinfluenssavirusta on Suomessa myös muilla kuin edellä mainituilla havaintoalueilla, kaikkea siipikarjaa on nyt koko maassa suojattava tartunnalta kaikin mahdollisin tavoin. Ehdottomasti on estettävä siipikarjan suora ja epäsuora kontakti luonnonvaraisiin lintuihin ja turkiseläimiin.

  • Siipikarjan sisällä pito on ehdottomasti suositeltavaa ainakin niillä alueilla, joilla luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatapauksia ja/tai joukkokuolemia on todettu.
    Ulkoilevan siipikarjan riski saada tartunta luonnonvaraisista linnuista on moninkertainen verrattuna sisällä pidettyyn siipikarjaan. Erityisesti naurulokit ja tiirat saattavat olla riski myös muilla alueilla samoin kuin petolinnut, jotka voivat saada tartunnan välillisesti.
  • Henkilöliikenne siipikarjarakennuksiin on rajoitettava vain välttämättömiin kävijöihin ja sen on tapahduttava aina asianmukaisen tautisulun kautta.
    Ihminen voi ilman varotoimenpiteitä viedä lintuinfluenssaviruksen ulkoa kanalaan jalkineissaan, vaatteissaan, työvälineiden yms. kautta.
  • Saman henkilön ei tule osallistua turkiseläinten ja siipikarjan hoitoon.
    Turkistarhojen läheisyydessä luonnonvaraiset linnut ja muut haittaeläimet/jyrsijät voivat levittää virusta ja aiheuttaa riskin siipikarjatiloille. Haittaeläintorjuntaan ja luonnonvaraisten lintujen karkotukseen siipikarjayksiköiden alueelta tulee panostaa tehokkaasti.

Tautisuojauksen lisäksi on tärkeää reagoida kaikkiin epäilyttäviin oireisiin siipikarjassa, ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja toimittaa näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Toimintaohjeita tautiepäilytapauksissa ETT:n nettisivuilla.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin.

Lisätietoa lintuinfluenssan leviämisen estämisestä ETT:n nettisivuilla.


Lähde: Eläinten terveys ETT Ry (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja