Olet täällä

Viileä ja sateinen kevät – vaikutuksia öljykasvien kylvösuunnitelmiin?

Kevään olosuhteet ovat olleet poikkeukselliset, ja monin paikoin kylvökelit ovat antaneet odotuttaa itseään. Kevättöiden viivästyessä kannattaa omaan kylvösuunnitelmaansa arvioida tarvittaessa uudelleen. Kasvuaikaa on vielä hyvin jäljellä, mutta touko-kesäkuun vaihteessa kylvöön menevien viljelykasvivalintojen osalta harkinta voi olla paikallaan.

Rapsia vai rypsiä?

Rapsi on pitkän kasvuajan vaativa kasvi. Toukokuun loppu on vielä mahdollista rapsin kylvön aikaa alueesta riippuen, mutta kesäkuun puolella muutosta kannattaa harkita. Tänä vuonna rapsin kylvöt ovat jakautuneet todella pitkälle aikavälille: osa kylvettiin jo huhtikuun puolella, osan ollessa edelleen kylvämättä. Mikä poikkeuksellisinta, lämpösummakertymässä ei ole merkittävää eroa näiden kahden tilanteen välillä.

Rypsi puolestaan on lyhyen kasvuajan vaativa kasvi, jonka kylvö on erittäin ajankohtaista vielä kesäkuun puolella. Mikäli kylvöaika venyy, kannattaa siis ehdottomasti harkita myöhäisempien kasvilajien vaihtamista rypsiin. Myös mahdollisiin uusintakylvötarpeisiin rypsi on mainio valinta, sillä sen kehitykselle on vielä myöhäänkin riittävästi aikaa jäljellä. Rypsin siemenen saatavuus on edelleen hyvällä tasolla.

Kostea maa, viileä keli - miten kylvetään?

Runsaiden sateiden johdosta kosteutta on maaperässä tällä hetkellä todella reilusti. Lisäksi lämpötilojen on ennustettu kääntyvän nousuun, keväälle tyypillisempiin lukemiin. Kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa öljykasvien siementen itävyys on nopeaa.

Kun kosteutta on riittävästi, siemen kannattaa kylvää melko pintaan, vain noin 2–2,5 cm syvyyteen. Matala kylvösyvyys, sopiva kosteus maassa ja lämmin keli takaavat sen, että öljykasvi taimettuu nopeasti ja kasvuunlähtö tapahtuu mahdollisimman pian.

Peittauksen teho aikaisin kylvetyillä lohkoilla

Rapsin kylvöjä tehtiin laajalti jo huhtikuun puolella, jolloin säät olivat suotuisat kylvötöihin. Tämän jälkeen lämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen matalalla, minkä johdosta aikaisin kylvettyjen rapsien taimettuminen on viivästynyt merkittävästi. Pitkä taimettumisaika aiheuttaa herkästi heikentymistä peittausaineen tehossa.

Lämpötilojen noustessa on mahdollista, että kirppojen esiintyminen saattaa vilkastua nopeallakin aikajänteellä. Siksi onkin tärkeää, että kaikkien, mutta erityisesti aikaisin kylvettyjen lohkojen kirppatilannetta seurataan ahkerasti, ja tehdään tarvittaessa vaaditut tuholaistorjuntatoimenpiteet.

Varaa tilaa syysöljykasveille

Syysöljykasvien viljelyssä on paljon potentiaalia. Myös tänä vuonna syysöljykasvit ovat talvehtineet pääasiassa hyvin, ja kasvustot ovat lähipäivinä aloittamassa kukintaansa. Yksi syysöljykasvien viljelyn tärkeimmistä eduista onkin juuri se, että se nopean kasvurytminsä ansiosta välttää pahimpia tuholaishuippuja. Lisäksi syysöljykasvien satopotentiaali on selkeästi kevätmuotoisia öljykasveja korkeammalla.

Viljelykierto on järkevää suunnitella syysöljykasvien kylvöaikataulu huomioon ottaen. Syysrapsin kylvö suositellaan tehtäväksi heinä-elokuun vaihteessa. Syysrypsin kylvö onnistuu hyvin vielä elokuun toisella viikolla. Muistathan siis suunnitella viljelykiertosi siten, että sinulla on sopivia lohkoja vapaana syysöljykasvin kylvöä varten. Ota yhteyttä oman alueesi asiantuntijaan ja kysy lisää syysöljykasvien siemenistä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä