Olet täällä

Panosta kasvitautien torjuntaan kaikilla viljoilla

Panosta kasvitautien torjuntaan kaikilla viljoilla

Panosta kasvitautien torjuntaan kaikilla viljoilla

Kasvukauden alku oli todella hyvä ja viljojen kasvu on jatkunut tavanomaista parempana. Lippulehtivaihe on vielä meneillään ohralla ja kauralla osassa maata. Länsi-Suomessa vehnä on jo tähkällä. Kasvustot ovat todella tiheitä ja sato-odotukset korkealla, joten nyt kannattaa varmistaa laatu korkean sadon lisäksi tautitorjunnalla. Ruiskutuskelit tuntuvat jatkuvan hyvinä, mutta jos viljan kehitysaste on oikea niin nyt kannattaa hyödyntää hyvä sää ennen mahdollista vesisadealuetta viikon puolivälissä.

Tautien torjunta lippulehtivaiheessa on osoittautunut kannattavaksi myös kauralla, jos odotettu satotaso on riittävän korkea. Kannattaa muistaa, että suurijyväinen kaura on valttikortti myyntihetkellä. Tautitorjunnalla saadaan varmistettua suuri jyväkoko ja hehtolitrapaino. Ohralla ja vehnällä tautitorjunnan edut ovat kiistattomat varsinkin tällaisena vuonna.

Sato-odotusten kasvaessa viljoja on lannoitettu hyvin ja lienee jopa tavanomaista enemmän. Jotta kaikki annetut ravinteet hyödynnetään maksimaalisesti, tautien torjunta kannattaa tehdä. Tällöin suojataan lehdet kasvitaudeilta kasvukauden loppuun saakka.Rehevissä vehnäkasvustoissa on näkynyt tänä kesänä runsaasti lehtilaikkutauteja, kuten piste-, rusko- ja harmaalaikkua.

Ascra Xpro on suosituin ja käytetyin SDHI-valmiste, jolla saadaan pitkäaikainen teho tauteihin ja myös vähennetään kuivuusstressiä. Ascra Xpro soveltuu käytettäväksi kaikilla viljoilla ja sen teho on erinomainen vehnän ruskolaikkuun, ohran verkkolaikkuun ja kauranlehtilaikkuun. Tänä vuonna Ascrasta kannattaa ottaa kaikki tehot irti ja käyttää hiukan normaalia suurempia annoksia hyvin kasvavilla lohkoilla. Esimerkiksi ohralla 0,6-0,7 l/ha annos antaa 0,5 l/ha perussuositusta pidemmän tehon. Kauralla 0,4-0,5 l/ha annos antaa jo hyvän lopputuloksen. Vehnällä kannattaa vastaavasti käyttää 0,7-0,9 l/ha annostasoa. Nämä suositukset ovat varsinkin voimassa tilanteessa, jolloin aikaisemmin kasvukaudella tautiaineita ei ole käytetty.

Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Delaro SC 325 ja FOLI STAR-paketti, joissa on mukana strobia ja triatsolia. FOLI STAR-paketti soveltuu myös pohjavesialueille sekä pahkahomeen torjuntaan rapsilla ja rypsillä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä