Peittaus puhdistaa viljan

Peittaus tarkoittaa siemenviljan käsittelyä peittausaineella, jolla poistetaan siemenessä olevia taudinaiheuttajia.

Peittaus tarkoittaa siemenviljan käsittelyä peittausaineella, jolla poistetaan siemenessä olevia taudinaiheuttajia.

Peittauksessa on perinteisesti käytetty jauhepeittausta, jolloin käsittely on helppoa ja käsittelylaite yksinkertainen (esim. betonimylly, täyttöruuviin kiinnitettävä annostelija tai kylvökoneessa oleva laite). Jauhepeittaukseen liittyy kuitenkin aina kasvanut pölyriski. Nykyään käytetään pääasiassa nestepeittausta, joka tehdään siemenpakkaamoilla tai tiloilla suoraan täyttövaunuun, suursäkkiin tai kylvökoneeseen. Nestepeitattu siemen ei pölyä, joka työhygienian kannalta on hyvä asia.

Kaikki nestepeittausaineet ovat kosketusvaikutteisia, joka tarkoittaa sitä, että siemenerän jokaisen jyvän on saatava oikea määrä peittausainetta. Ei riitä, että annostellaan 2 – 3 litraa peittausainetta / 1000 kg siementä vaan tämä määrä on saatava tasaisesti erän jokaiseen jyvään. 1000 kg siementä tarkoittaa peitattavana pinta-alana 80 - 160 m2 ja siemeniä siinä on n. 25 miljoona kappaletta.

Se asettaa vaatimuksia myös käytettäville peittauslaitteille.

NoroGard Ab on ruotsalainen perheyhtiö, joka on valmistanut nestepeittauslaitteita jo vuodesta 1965 alkaen. Koneiden tärkein ominaisuus on hyvä laatu ja luotettavuus. Koneita käytetään ympäri maailmaa erilaisissa olosuhteissa. Konerikkoihin ei ole varaa. Rosengren-nestepeittauslaitteissa on ainutlaatuinen peittausaineen annostelusysteemi ja peittaustyön laatu on paras mahdollinen. Laitteiden ohjausjärjestelmät ovat saatavina käsikäyttöisinä, puoliautomaattisina tai täysin automatisoituna. Täysautomaattinen laite säätää itsenäisesti annostuksen ja peittausprosesseja voi tarkastella tietokoneelta.

Rosengren peittauslaitteiden tunnusmerkkeinä on hyvä peittauslaatu, luotettavuus ja varmatoimisuus. Ne soveltuvat kaikille nestepeittausaineille. Laite soveltuu hyvin myös yhteiskäyttöön.

Korkea laatu on näiden laitteiden perusominaisuus. Niiden keskimääräinen käyttöikä on 20 vuotta. Tuotanto ja tuotekehitys on kokonaan Ruotsissa. Uudet peittausaineet testataan ennen niiden markkinoille tuloa tehtaalla. Näitä peittauslaitteita on ympäri maailmaa yli 2500 kappaletta. Suomessa Rosengren laitteet ovat käytössä kymmenissä siemenpakkaamoissa.

Meillä käytettävästä sertifioidusta viljansiemenestä näillä laitteilla on peitattu suurin osa. Berner Oy edustaa Rosengren-peittauslaitteita Suomessa.Laitteista on tarjolla tietoa valmistajan kotisivuilla ruotsin ja englannin kielellä.

www.norogard.se

Bernerillä peittauslaitteista vastaa Asmo Saarinen. Sähköposti: [email protected] tai puhelimella 0500-703420

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja