Kylvöstä puintiin puoli vuotta

Somerolla Juhani Merosen tilalla kevätrapsin kylvö tehtiin vapunpäivänä ja sadonkorjuuseen päästiin vasta lokakuun lopussa.

Somerolla Juhani Merosen tilalla kevätrapsin kylvö tehtiin vapunpäivänä hyvissä olosuhteissa. Sadonkorjuuseen päästiin kuitenkin vasta 22-23 päivä lokakuuta. Näin kasvuajaksi muodostui viikkoa vaille 6 kuukautta. Miksi kävi näin?

Kasvukausi on ollut tänä vuonna öljykasveille haasteellinen. Monella tilalla rapsikuoriaiset tuhosivat pahasti nuppujen siemenaiheita. Merosenkin tilalla esiintyi runsaasti kuoriaisia, mutta ne torjuttiin onnistuneesti Avaunt ja Mospilan käsittelyillä. Pyretroideihin ei enää luotettu.

Kuivuus toi ongelmia

Rapsikasvuston kukinta alkoi juhannusviikolla. Kosteuden puute alkoi näkyä lohkojen poutivilla hiesusavialueilla. Rapsin kehitys hiipui, samoin kukinta. Vasta myöhemmin heinäkuun sateet elvyttivät kuivuuden runtelemat rapsit uudelleen kasvuun. Tästä aiheutui pitkä kukinnan kesto, joka paikoin päättyi vasta elokuun alussa.

Suorakylvölohkolla paras kasvusto

Esikasvina oli syysvehnä ja tätä ennen kumina. Syksyllä kynnetyllä lohkolla hiesusavisella alueella rapsi kärsi kuivuutta enemmän kuin vain keväällä muokatulla lohkolla. Myös taimettuminen oli tasaisempaa kyntämättömällä alueella.

Talveen aito kasvipeiteala

Keväällä viljelijän suunnitelmissa oli rapsin puinnin jälkeen syysvehnä suorakylvönä, koska syyskasvien viljelystä on saatu hyviä kokemuksia. Nyt pitää tyytyä kevätvehnään. Koska viljakasveihin verrattuna rapsin puintitähteet ovat vähäisiä, on järkevää nyt pelto jättää syksyllä kokonaan muokkaamatta. Ravinnehuuhtoumat vähenevät ja hiilinieluvarastokin lisääntyy.

Kuvassa oleva kasvusto kasvoi ja kehittyi normaalisti. Se olisi ollut puitavissa jo syyskuun alussa.

Toisen rapsikuoriais-torjunnan yhteydessä rapsikasvustot saivat myös Orius- valmistetta, joka tautiaineen lisäksi toimii kasvunsääteenä ja lisää sivuversojen määrää. Pitkään ”valmiina” olleen kasvuston lidut säilyivät ehjinä, varisemistappioita aiheuttivat ainoastaan pikkulinnut ja peurat.

  • Lokakuun miltei päivittäiset sateet eivät pilanneet siemensatoa. Itäneitä siemeniä ei esiinny.

Myös myöhemmin valmistuneet rapsiyksilöt ovat ehtineet tuottaa normaalit siemenet.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja