Olet täällä

Basis-sopimuksella sidot satosi hinnan pörssihintaan

Hallitse itse satosi hinnoittelua kiinnittämällä hinta haluamallasi hetkellä pörssihintaan. Hintaa kiinnittämällä turvaat satosi hintatason ja hallitset siten hintariskiä.

Hinnan kiinnittäminen etukäteen on tärkeää hintariskin hallintaa. Markkinahinnat muuttuvat koko ajan, ja riski hinnanmuutoksista kasvaa suureksi, jos koko tuotetun sadon hinta on kiinnittämättä vielä myyntihetkellä. Paras keino hintamuutoksilta suojautumiseen on sadon hinnan osittainen kiinnittäminen jo etukäteen.

Basis-sopimus on yksi hyvä työkalu hintariskin hallintaan. Sopimuksen tekohetkellä basis-sopimuksessa sovitaan toimitusmäärä ja toimitusjakso sekä sille voimassa oleva basis. Basis tarkoittaa plus- tai miinusmerkkistä euromäärää, joka lisätään pörssin futuurihintaan hinnoitteluhetkellä. Sopimuksen teon jälkeen viljelijä jää seuraamaan Euronext Pariisiin futuurien hintanoteerauksen kehittymistä.  

Euronext Pariisin hintanoteeraukset eri futuureille löydät alla olevista linkeistä. Katso bid-hintojen saraketta:

Vehnä >>

Öljykasvit >>

Hinnoittelu tehdään viljelijän haluamalla hetkellä pörssinoteerauksen mukaisesti. Hinnaksi muodostuu senhetkinen pörssihinta plus sovittu basis. Basis-sopimuksella hinnoittelun voi tehdä myös toimituksen jälkeen, kuitenkin viimeistään futuurikauden päättymistä edeltävän kuukauden 15. päivänä. Hinnoittelun voi tehdä joko kerralla tai osittain useassa erässä. Sopimuksen hinnaksi muodostuu kiinnitysten painotettu keskiarvo.

Basis-sopimuksia tarjotaan vehnälle ja öljykasveille. Vehnällä basis-sopimuksen minimimäärä on 50 tn ja öljykasveilla 20 tn. Viljelijän Avena Bernerin basisjaksot ja -hinnat voit tarkistaa aina Avenakaupasta >>

Sido basis-sopimuksella satosi hinta suoraan eurooppalaiseen pörssihintaan haluamanasi ajankohtana ja hallitse itse satosi hinnoittelua. Sadon osittainen hinnoittelu etukäteen on parasta hintariskin hallintaa.

 

Lue lisää muista sopimusvaihtoehdoista julkaisusarjassamme, jossa esitellään tarkemmin Viljelijän Avena Bernerin tarjoamat sopimusvaihtoehdot vilja- ja öljykasvikauppaan. Tsekkaa myös aiemmat sarjan julkaisut! 

Sopimusvalikoiman esittely >>

Nyt-sopimus >>

Termiinisopimus >>

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä