Olet täällä

Onhan ruisku kunnossa?

Vaikka ruiskut nykypäivänä testataankin säännöllisesti, kannattaa keväällä uhrata tovi ruiskun keväthuoltoon. Kalibrointi on ruiskun kiertokoe, vasta sitten tietää tarkasti miten paljon suuttimista tulee nestettä ulos.

Ruiskun kaikkien suuttimien levityskuvioiden tulee olla tasaisia ja täydellisiä. Käytännön konsti ruiskutustasaisuuden selvittämiseen on ruiskuttaa vettä pihaan, asfaltille tai kuivalle hiekalle. Viirut kuivumisjäljessä kielivät suutinongelmista tai väärästä puomin korkeudesta. Jos jälki kuivuu laikuittain, puomi on päässyt heilumaan.

Koska suuttimet väljenevät kuluessaan, vakiopainetta käytettäessä nestemäärä ajan kuluessa lisääntyy. Juuri siksi on tärkeää testata suuttimet joka kevät. Vanhoilla arvoilla nestemäärä on luultua suurempi.
Myös todellinen ajonopeus on syytä mitata pelto-oloissa, sillä traktorin mittari ei aina näytä ihan oikein. Renkaiden kuluneisuus, luisto ja pehmeä alusta saattavat myös hidastaa todellista nopeutta.
Nopeus valitaan lohkon tasaisuuden mukaan. Puomin heiluminen aiheuttaa sen, ettei ruiskutusnestettä saada toivottua määrää kohteeseen.

Ruiskun todellisen tuoton mittaamiseen tarvitaan apuvälineiksi kello, mitta, kahden litran mittakannu sekä muistiinpanovälineet. Kun kirjaa kaikki mittauksessa tulleet arvot muistiin, on tämän jälkeen helppo säätää eri vesimäärät painetta, suuttimia tai ajonopeutta muuttamalla.

Näin kalibroit ruiskun:

Valitse käytettävä vesimäärä ja suutinkoko

Esim. 200 l/ha

Mittaa pellolle 100m (askelmitta ei riitä) Valitse vaihde ja kierrokset. Kellota lentävällä lähdöllä ja täydellä tankilla aika, joka kuluu 100 metrin matkaan. Toista kellotus pari kertaa.

51 sekuntia

Laske nopeus: 360 / 100 metriin kulunut aika

360 / 51
= 7,05 km/h

Mittaa suutinten väli puomissa.

0,5 metriä (50 cm)

Mittaa suutinten tuotto:
Laske ruiskusta läpi puhdasta vettä valitulla paineella. Rikkaruiskutuksissa käytetään yleensä 2-3 bar painetta. Pidä kahden litran mittakannua jokaisen suuttimen alla vuorotellen tasan minuutti. Merkitse ylös jokaisesta suuttimesta tuleva vesimäärä. Jos jonkin suuttimen tuotto poikkeaa yli 5% muista, vaihda suutin.

Keskimäärin 1,2 l/min

Laske ruiskun tuotto: Vesimäärä =
suutinten tuotto (l/min) x 600 (vakio)
nopeus (km/h) x suutinten etäisyys (m)

1,2 (l/min) x 600
7,05 (km/ha) x 0,5
= 204 l/ha

VINKKI: Farmitin sivuilla on lisäksi klubipalveluna ruiskutuslaskuri, jonka avulla voit helposti laskea ruiskun oikeita täyttömääriä, ajonopeuksia ja vesimääriä.

Samankaltaista sisältöä