Viljojen puinteja on päästy aloittamaan vähitellen

Kasvukausi on edelleen keskimäärin pari viikkoa jäljessä, joten suotuisia sadonkorjuuolosuhteita kaivataan

Kasvukausi on edelleen keskimäärin 10-14 vuorokautta jäljessä, vaikka säiden lämpeneminen onkin nopeuttanut kasvien kehitystä. Paikoitellen kasvussa ollaan jäljessä jopa kolme viikkoa.

Pitkälle syksyyn venyvän sadonkorjuun ja todennäköisesti korkeiksi jäävien puintikosteuksien vuoksi kannattaa miettiä kaikkia korjuun ja säilönnän vaihtoehtoja. Myöhään kylvettyjen kasvustojen valmistuminen saattaa venyä pitkälle lokakuuhun, joten kotieläintiloilla ne kannattaa korjata ajoissa kokoviljasäilörehuksi tai murskeviljaksi.

Puinnit päästiin aloittamaan pari viikkoa sitten kuminan ja nurminadan korjuulla. Etelä-Suomen kuminasta on saatu korjattua noin 70-80 %. Kuminan kokonaissadosta odotetaan keskimääräistä. Etelä-Suomessa nurminadan korjuu aloitettiin viime viikolla ja noin 20 % on korjattu. Muualla maassa siemennurmia päästään puimaan tällä viikolla.

Ruista päästiin puimaan pari viikkoa sitten Uudellamaalla ja rukiista on puitu noin 40 %. Puintikosteudet ovat olleet 25-30 %. Muualla Etelä- ja Keski-Suomessa rukiin puinnit alkavat tämän ja ensi viikon aikana. Syysvehnän korjuu aloitetaan tällä viikolla Etelä-Suomen rannikkoalueilla ja Uudellamaalla. Rukiin ja syysvehnän sadosta odotetaan keskimääräistä suurimmassa osassa maata, jos sadonkorjuuolosuhteet ovat suotuisat.

Kevätviljojen puinnit käynnistyivät elokuun puolivälissä Uudellamaalla ohran korjuulla, josta on puitu noin 40 %. Aikaisia ohria päästään puimaan tämän ja ensi viikon aikana. Kauraa päästään puimaan tällä ja ensi viikolla. Keski-Suomessa kauran korjuu aloitetaan vasta syyskuun loppupuolella. Pohjois-Suomessa kaurojen odotetaan valmistuvan vasta lokakuussa, joten sadonkorjuu on epävarmaa. Aikaisia kevätvehniä päästään puimaan syyskuun puolivälissä ja sen jälkeen. Myöhäisten kevätvehnien sadonkorjuu on epävarmaa koko maassa. Kevätviljojen sadon odotetaan olevan normaali tai normaalia parempi kunhan sadonkorjuuolot ovat suotuisat lokakuulle asti.

Rypsin ja rapsin kehitystä on hidastanut viileä kesä. On epävarmaa ehtivätkö myöhäisimmät sadot valmistua syksyn aikana. Rypsin satonäkymät vaihtelevat ja sadon laatu vaihtelee myös välttävästä tyydyttävään. Suurimmassa osassa maata sadon odotetaan kuitenkin olevan tyydyttävä.

Härkäpavun sadosta odotetaan suurimmaksi osaksi tyydyttävää.

Sokerijuurikkaan sadosta odotetaan tavanomaista poikkeuksena Etelä-Suomen rannikkoalue, jossa sadosta odotetaan tavanomaista pienempää.

Toista säilörehusatoa korjataan vielä Pohjois-Suomessa. Itä-Suomen tiloista 20-30 % arvellaan tehtävän kolmannen säilörehusadon korjuu. Muualla kolmannen säilörehusadon korjuu on vähäisempää. Säilörehun kokonaismäärän odotetaan jäävän 75-80 % keskimääräisestä. Ainoastaan Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla säilörehusadon odotetaan olevan keskimääräinen tai hieman parempi.

Lähde: ProAgria

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja