Olet täällä

Syysviljojen ruiskutukset alkaneet

Syysviljojen ruiskutukset alkaneet

Syysviljat ovat vielä monin paikoin pensomisvaiheessa, mutta korrenkasvu alkaa pian. Joillakin lohkoilla korrenkasvu on saattanut alkaa ja ensimmäinen solmu on tullut näkyviin. Esimerkiksi Nousiaisissa ja Mäntsälässä hybridirukiit olivat vielä pensomisvaiheessa 9.5. tehdyissä tilakäynneissä.

Viime ajan viileän säätyypin ansiosta syysviljat ovat pensoneet hyvin, joten hyvin pensoneista kasvustoista on tulossa tiheitä. Toistaiseksi kuivuus ei vaivaa kasvustoja, joten ensimmäinen laon torjunta kannattaa tehdä. Klormekvattikloridi-valmisteita kuten Stabilan 750 SL:ää voidaan käyttää viljan pensomisen aikana, joten nyt alkaa olla viimeiset hetket käyttää Stabilania. Sonis valmiste toimii tehokkaasti viljan 1-solmuvaiheesta alkaen aina viljan lippulehdelle asti, joten sen ruiskuttaminen alkaa olla ajankohtaista.  

Rikkakasvit ovat sopivan kokoisia torjuttavaksi.Rikkakasvitilanne myös ratkaisee milloin ruiskuttamaan pitää lähteä. Nousiaisten tilalla oli rikat torjuttu jo syksyllä ja rikkapaine oli varsin pieni. Välttämättä rikkatorjuntaa ei tarvita keväällä ollenkaan. Mäntsälässä rikkoja on enemmän, ja torjunta kannattaa tehdä lähipäivien aikana. Lämpötilan nousu ja mahdolliset sateet parantavat tehoa ja myös ruiskutuksen turvallisuus lisääntyy. Yöpakkasten aikana ei kannata ruiskuttaa, ja nyt niitä ei onneksi ole tiedossa. Refine Superin ja Starane 333 HL:n tai Cleaven seos tai Twist Combo ovat varmoja ratkaisuja, jotka torjuvat myös isommat rikat sis. syysitoisen saunakukan. Stabilanin tai Soniksen voi sekoittaa näiden valmisteiden kanssa. Jos käytetään Broadwaytä, Sonis ei käy samaan tankkiseokseen. Sen sijaan Stabilania voidaan käyttää Broadwayn kanssa käyttäen alhaista annosta (esimerkiksi 0,75-0,9 l/ha riippuen mm. vehnä- tai ruislajikkeesta).

Keli on ollut melko kuiva, joten kannattaa huolehtia kasvin mangaanin ja hivenien saannista. Kuivassa maaperässä mangaani liikkuu entistä huonommin, jolloin kasvi ei saa sitä riittävästi. Mangan 235 Jett sisältää mangaania reilusti (235 g/l), Wuxal Microplantissa on myös mangaania kelaattimuodossa.

Delaro SC 325 voidaan lisätä samaan seokseen rikka-aineiden kanssa, jolloin saadaan pitkä teho kasvitauteihin. Valmisteessa on strobia ja triatsolia, teho pistelaikkuun on todella hyvä.

Ruis on versonut erinomaisesti Nousiaisissa Ilmari Hunsan tilalla 9.5.2019. Korrenkasvu ei ole vielä alkanut ja ensimmäistä solmua ei näkynyt.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä