Katseet kohti satoa 2023 Päijät-Hämeen Viljaklusterin Myllyvilja- ja mallasohraseminaarissa

Tammikuun 2023 lopussa järjestettiin Lahdessa perinteinen alkuvuoden Myllyvilja- ja mallasohraseminaari.

Päijät-Hämeessä toimivaan Päijät-Hämeen Viljaklusteriin kuuluu monipuolisesti vilja-alan koko arvoketju viljelijöistä elintarvikeyrityksiin ja vähittäiskauppaan. Aamupäivän pituiseen viljelijäseminaariin osallistui n. 170 viljelijää. Seminaarin järjestivät Fazer Mylly, Viking Malt, Vääksyn Mylly ja Kinnarin tila.

Seminaarin aloitti puheenvuorolla Christian Tallskog Viking Maltilta kertoen ajankohtaiset näkymät mallasohramarkkinoilta.

Christianin "Mallasohrakatsaus" -seminaariesityksen löydät täältä.

Tero Hirvi (yläkuvassa) Fazer Myllyltä jatkoi kertoen puheenvuorossaan niin kansainvälisen, kuin kotimaan myllyviljamarkkinanäkymistä. Fazer Mylly on myös päivittänyt myllyviljojen suosituslajikelistan satokaudelle 2023, jota seminaarissa käytiin tarkemmin läpi. Muitakin lajikkeita voi Fazer Myllyn sopimusviljelyssä viljellä, mutta suosituslajikelistalle on valikoitu lajikkeita, jotka ovat hyviä niin viljelyssä, kuin jatkojalostuksessa laadukkaiden viljatuotteiden valmistamisessa.

Uudistavan viljelyn e-opiston tutustuttiin, opiskelu kun sujuu nykyisin kätevästi myös äänikirjana. Esityksessä Tero kertoi myös Fazerin Viljavision kymmenestä kestävän viljelyn periaatteesta. Seminaarin kaksi viimeistä esitystä käsittelivät aiheeltaan kahta Fazerin kestävän viljelyn periaatetta.

Teron "Myllyviljakatsaus" -seminaariesityksen löydät täältä.

Manna Kaartinen, Eurofins Viljavuuspalvelu

Manna Kaartinen Eurofins Viljavuuspalvelusta jatkoi tauon jälkeen kertoen maa-analyyseistä viljelijän päätöksenteon tueksi. Maan kasvukunnon tunteminen on avainasemassa kestävässä ja tuottavassa viljelyssä. Ravinnetilan tuntemus on tärkeää.

Manna kertoi viljavuustutkimuksen yhteydestä uuteen ympäristökorvausjärjestelmään. Yhtenä valinnaisen toimenpiteen osana on laaja maa-analyysi, joka sisältää mm. kokonaishiilen määrän ja orgaanisen aineksen määrän analyysit. Eurofinsin Carbon check on yksi sopiva työkalu.

Mannan "Maa-analyysit viljelijän päätöksenteon tukena" -seminaariesityksen löydät täältä.

Topi Maanela, Riistasiemen

Viimeisenä puheenvuorona kuultiin Riistasiemenen Topi Maanelan esitys, jossa hän keskittyi kerääjäkasvikokeisiin kasvukaudelta 2022. Topi esitteli mielenkiintoisten kerääjäkasvikoetulosten lisäksi välikasveja sekä monimuotoisuusseoksia osana tilan kokonaisratkaisuja.

Topin "Riistasiemen-yritysesittely & Kerääjäkasvikokeen tuloksia" -esityksen löydät täältä.

Topin esityksen jälkeen seminaariväki siirtyi lounaan pariin ja keskustelemaan tulevan satokauden näkymistä.

Seminaarin koko esitysmateriaalin löydät Päijät-Hämeen Viljaklusterin sivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja