Euroopan ja muun maailman sadot jäämässä ennakko-odotuksia pienemmiksi

Euroopan kuivat ja kuumat sääolosuhteet ovat heikentäneet sato-odotuksia jo pidemmän ajan, mikä on herättänyt huolta markkinoilla Euroopan viljojen riittävyydestä. Globaaleilla markkinoilla on huolestuttu vehnän tuotannosta, sillä vehnäsato ei tule yltämään enää kulutuksen tasolle.

Iso osa Eurooppaa kuivuuden kourissa

Monissa Euroopan maissa on odotettavissa kokonaissatoa, joka vastaa maiden viiden vuoden keskiarvoa. Näissä arvioissa on kuitenkin selkeästi pudotusta satokauden alkuun nähden, sillä silloin toteumat näyttivät vielä lupaavilta. Erityisen heikkoa satoa on odotettavissa ohralta, durumvehnältä ja auringonkukalta.

Suurelta osin Eurooppaa on viime aikoina saatu runsaitakin sateita, mutta ne saapuivat liian myöhään. Monien maiden kasvusto ja maaperä ovat jo kärsineet niin huomattavasti alkukesän kuivuudesta, että viljasatojen pärjääminen on ollut lähes mahdotonta.

Globaali vehnän tuotanto huolestuttaa

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC on arvioinut, että globaali vehnän kulutus sekä ruoka- että rehukäyttöön on noussut huomattavaa tahtia, jopa lähes 804 miljoonan tonnin tasolle. Kun tuotanto näyttää jäävän vain noin 784 miljoona tonnin tasolle, viljavarastot ovat tyhjentyneet ennätystahtiin.

Myös ohran ja kauran tuotannot näyttävät pienenevän satokaudella 2023/2024, mutta maissin tuotannon ja kulutuksen uskotaan kääntyvän nousuun, mihin erityisesti Argentiinan suotuisat sadot näyttäisivät olleen syynä.

Viljan markkinahinnat muuttuvat pääasiassa satoarvioiden myötä

Satoarvioiden lisäksi muita markkinahintoihin vaikuttavia tekijöitä ovat viime aikoina olleet euron vahvistuminen suhteessa dollariin sekä Mustanmeren sopimuksen päättyminen. Sopimuksen loppuminen nosti markkinahintoja noin vuoden jälkeen selkeään nousuun, joskin laskusuhdanne oli lähes yhtä jyrkkä ja nopea.

Pariisin hintafutuurien mukaan viljojen hintakehitys näyttäisi nousevan ja saavuttavan korkeimman arvonsa toukokuussa 2024. Pyynti yltää tällöin 250 euroon, ja loppuvuodesta 2024 on pyynti liikkumassa 245–250 euron paikkeilla.

Chicagon vehnäfutuurien kohdalla pyyntihintojen huippulukemat 735 $ osuvat toukokuun 2025 kohdille. Puhutaan siis lähes 100 dollarin pyyntierosta tämän hetken hintoihin. Silti futuurin tilastoja tarkastellessa on tärkeää huomata, että ostojen volatiliteetti vaihtelee huimasti syyskuusta 2023 toukokuuhun 2025 eli pyyntihintojen kilpailutus lähes kahden vuoden päähän on toistaiseksi hyvin minimaalinen.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja