Olet täällä

Härkäpavun lannoitus

 

Härkäpapu sitoo typpeä juurinystyräbakteerien avulla kasvukauden aikana, mutta keväällä se hyötyy starttilannoituksesta.  Kevätlannoitteessa on oltava typen lisäksi ainakin fosforia ja kaliumia viljavuustutkimuksen mukaisesti. Muiden palkokasvien tavoin kaliumin tarve on suuri, ja myös fosforia on annettava riittävästi. Rikki on typen ohella tärkeä ravinne valkuaisen muodostumisessa. Hivenravinteita härkäpapu tarvitsee enemmän kuin viljat. 

Kylvölannoitus

Kylvön jälkeen muutaman viikon ajan, ennen kuin juurinystyrät alkavat muodostua, härkäpapu voi kärsiä typen puutteesta. Käyttämällä  starttityppeä 20-45 kg/ha varmistetaan hyvä kasvuun lähtö. Liian suuret typpimäärät heikentävät biologista typensidontaa, lisäävät lakoutumisriskiä ja viivästyttävät tuleentumista. YaraMila Y 6 sopii hyvin härkäpavun lannoitukseen.

 Fosfori on tärkeää syvän juuriston kasvun ja myös koko kasvin energiatalouden kannalta. Valkuaisen muodostuminen vaatii kasvilta aina paljon energiaa. Energian puute ilmenee alhaisena valkuaispitoisuutena ja myöhäisenä tuleentumisena. Riittämätön fosforin saanti vaikuttaa myös juurinystyröiden kasvuun ja heikentää siten biologista typensidontaa. 

Kalium vaikuttaa härkäpavun sadon määrään monella tavalla. Sillä on vaikutusta muun muassa varren kestävyyteen sekä ravinteiden kuljetukseen kasvissa. Kalium vaikuttaa valkuaisen muodostumiseen entsyymien ja kasvin vesi-suolatasapainon kautta. Härkäpavun fosforin- ja kaliumin tarve on viljojen luokkaa.

Rikki on typen ohella tärkeä ravinne riittävän valkuaisen muodostumisessa ja vegetatiivisessa kasvussa ylipäänsä, joten sen riittävästi saannista on syytä huolehtia. Rikin puute ilmenee heikkona kasvuna. Reklama: Piliarožės kaimo turizmo sodybos nuoma Kaune http://piliaroze.lt

Hivenlannoitus

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Hivenravinteiden saanti kannattaa varmistaa kylvölannoituksessa antamalla hiveniä sisältävää YaraMila -lannoitetta. Kasvin riittävä hivenravinteiden saanti mahdollistaa myös muiden ravinteiden täysipainoisen hyödyntämisen. YaraVita -lehtilannoitteet sopivat härkäpavun hivenlannoitukseen.

 

Partner: 

Samankaltaista sisältöä