Olet täällä

Kauranlehtilaikku

Lehtilaikku on tärkein kauran tauti Suomessa ja sitä esiintyy erityisesti viileillä kauranviljelyalueilla. Sillä on kuitenkaan harvoin taloudellista merkitystä.

Oireet:
Siementartunnasta alkaneet oireet näkyvät ensimmäisillä kasvulehdillä kellertävinä pieninä laikkuina, jotka ajan myötä laajenevat ja muuttuvat rusehtavan punaisiksi.
Voimakkaassa tartunnassa lehdet voivat kuihtua ja kasvi kuolla.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Sääolot kylvön jälkeen ovat taudin kehityksen kannalta merkittävät: taudinaiheuttajasieni tartuttaa ja leviää parhaimmin viileissä ja kosteissa oloissa. Yksipuolinen kauranviljely, altis lajike ja rehevä kasvusto edistävät taudin etenemistä.

Taudin leviäminen:
Tautia aiheuttava Drechslera avenae -sieni säilyy kasvukaudesta toiseen pääasiassa rihmastona jyvän pinnalla, mutta myös pellolla kasvijätteessä.
Siemenestä sieni leviää kasvin itäessä ensimmäiseen kasvulehteen ja siitä edelleen uudempiin lehtiin, kasvijätteestä taas kasvukauden alussa kaurakasvuston alimmille lehdille. Kasvustossa taudinaiheuttaja leviää itiöiden avulla ylöspäin sekä naapurikasveihin.

Havainnointi pellolla:
Tarkasta mahdolliset oireet ennen rikkakasviruiskutusta ensimmäisistä kasvulehdistä. Taudin etenemistä on syytä tarkkailla kasvuston kukintaan saakka, jolloin on viimeinen mahdollisuus kemialliseen torjuntaan.

Torjunta:
Terve kylvösiemen on tautientorjunnan perusta. Lehtilaikkua voi torjua myös välttämällä yksipuolista kauranviljelyä sekä keräämällä tai polttamalla oljet. Kemiallisesti tautia voi torjua peittauksella sekä ruiskuttamalla kasvukauden aikana.

Samankaltaista sisältöä