Olet täällä

Rengasruoste

(Aikaisemmin sarviruoste)

Rengasruosteella ei ole Suomessa suurta taloudellista merkitystä. Tautia aiheuttaa Puccinia coronata -sieni. Tautia esiintyy viljoista vain kauralla ja eräillä heinälajeilla.

Oireet:
Rengasruoste muodostaa punaruskeita kesäitiöryhmiä lehtiin ja korteen. Myöhemmin tyhjentyneiden kesäitiöiden ympärille muodostuu kiiltävän mustia, epätasaisia talvi-itiöryhmiä.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Tauti leviää tehokkaimmin, kun lämpötila on 10-20 °C ja ilma kostea. Rengasruoste tartuttaa voimakkaimmin myöhäisiä kauralajikkeita, koska tauti kehittyy tavallisesti loppukesällä.

Taudin leviäminen:
Rengasruoste kehittyy vain elävässä isäntäkasvissa. Sen väli-isäntänä toimii orapaatsama, josta ruoste leviää kaurapeltoon. Viljoista ruoste säilyy vain kauralla sekä lisäksi eräillä heinälajeilla.

Havainnointi pellolla:
Rengasruoste vaivaa kasvustoja pääasiassa kasvukauden loppupuoliskolla. Mikäli kaurassa esiintyy rengasruostetta ja olot ovat taudin etenemiselle suotuisat, on taudin esiintymistä havainnoitava säännöllisesti aina kukkimiseen saakka, jolloin on viimeinen mahdollisuus kemialliseen torjuntaan.

Torjunta:
Rengasruostetta voi torjua viljelemällä kestäviä lajikkeita sekä kemiallisesti.

Samankaltaista sisältöä