Olet täällä

Viljelijän Tuoreleike täydentää hyvin lihanautojen ruokintaa ja korvaa kallista viljaa

Monella nautatilalla lasketaan tänä syksynä tarkkaan rehukustannuksia, sillä hellekesä on nostanut viljojen hinnat korkealle ja saattanut heikentää säilörehun laatua. Ylistaron Kitinojalla lihanautatilaa pitävä Antero Ristimäki päätti loppukesästä hankkia yli tuhatpäisen karjansa täydennysrehuksi sokerijuurikkaan tuoreleikettä, jota on tarjolla aiempaa paremmin.

Ratkaisu pohjautui taloudelliseen harkintaan, ja siinä painoi myös tuoreleikkeen sopivuus tilan karkearehupohjaiseen ruokintaan. Ristimäki seurasi kesällä aktiivisesti viljan markkinahintaa, ja teki hankintapäätöksen säilörehun kakkossadon valmistuttua.

Juha Kuusisto Viljelijän Avena Berneriltä kävi katsastamassa tuoreleikkeen varastointipaikkaa Antero Ristimäen tilalla Ylistaron Kitinojalla.– Päätös tuli nopeasti. Kun tuntee tilansa talouden ja tuotantokustannukset, tietää myös, mitä ratkaisuja pystyy tekemään ja mitä se saa maksaa. Tuoreleike sopii tämän tilan ruokintaan ja budjettiin, Ristimäki toteaa.

Juurikasleikettä on aiemmin käytetty paljon kuivattuna rehuteollisuudessa, mutta nyt sitä markkinoidaan myös suoraan nautatiloille. Tuoreleike soveltuu korvaamaan nautojen ruokinnassa säilörehua tai osin myös viljaa. Rehuarvoltaan se on ohran kaltainen, mutta sillä ei ole viljalisän aiheuttamia ikäviä sivuvaikutuksia.

Kuivuus vaikeuttanut rehuntuotantoa

Ristimäki on kasvattanut lihanautoja vuodesta 2012 lähtien, jolloin hän perusti Härkähaka-nimisen maatilayrityksensä. Yhtiömuodon se sai pari vuotta sitten.

Tilan nautojen karkearehut korjataan pääosin omalta yli 300 hehtaarin nurmialalta. Lisäksi isäntä ostaa nurmirehua sopimuspohjaisesti muutamalta lähialueen tuottajalta sekä tekee jonkin verran pystykauppaa.

– Karkearehun ostamisessa tälle eläinmäärälle tulee rajat vastaan hyvin äkkiä, Ristimäki sanoo.

Viime vuosina kuivuus on koetellut nurmentuotantoa, ja nautojen rehustukseen on siksikin ollut pakko hakea korvaavia komponentteja. Aiemmin rehustusta on täydennetty ohralla, mutta tänä vuonna viljan ostomäärät eivät tule täyteen. Ristimäki toteaa, että Etelä-Pohjanmaa on viljan suhteen kalleinta aluetta.

– Viljan hinta ei kulje ihan käsi kädessä lihan hinnan kanssa, hän huomauttaa.

Tuoreleikkeen tasalaatuisuus kiinnostaa

Tilalla ei ole aiemmin käytetty tuoreleikettä, mutta isäntä kertoo harkinneensa sitä jo pitemmän aikaa.

– Tarjolla olevista teollisuuden sivujakeista tämä vaikutti parhaalta. Erityisesti kiinnostaa tuotteen tasalaatuisuus, Ristimäki sanoo.

Hän on Atrian sopimustuottaja ja haki lihayhtiön ruokintasuunnittelijalta ennakkoon tiedon, paljonko tuoreleikkeen käytöllä pystyy vähentämään viljan ostomäärää.

Tuoreleike tuodaan Ristimäen tilalle suoraan Säkylän tehtaalta ja säilötään tasaiselle asfalttikentälle, joka tilalla on jo ennestään. Leike on hapotettu tehtaalla valmiiksi, joten nurmirehun tavoin se tarvitsee vain muovin päälleen.

Härkähaan naudat saavat uutta rehukomponenttia syödäkseen marras-joulukuussa. Isäntä uskoo, että tuoreleike maittaa niille hyvin.

– Tuoreleike tulee varmaan jäädäkseen rehustukseen. Suunnitellaan sapluunaa sen pohjalta, Ristimäki toteaa.

Tilalle on tehty Viljelijän Tuoreleikkeen toimituksista kolmen vuoden sopimus.

 

Kysy lisää Viljelijän Tuoreleikkeestä Viljelijän Avena Bernerin myynnistä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä