Olet täällä

Eläintilojen pesu ja desinfiointi

Tartuntakierron katkaiseminen

Ennaltaehkäistessä ja torjuttaessa tarttuvia eläintauteja on tärkeää katkaista tartuntakierto.  Tartuntakierron katkaisu koostuu kolmesta osiosta:

  1. Suojautuminen: rokotukset
  2. Kontaktin välttäminen: erityisesti eläinkuljetusten aikana, tarvittaessa eristys- ja karanteenitoimenpiteet ja teurastus
  3. Taudinaiheuttajien kiertokulun katkaiseminen:
  •  Eläintilojen puhdistus ja desinfiointi (erityisesti ryhmien vaihtuessa)
  • Ilmanvaihdon toiminnasta huolehtiminen
  • Haittaeläinten torjunta (linnut, jyrsijät, hyönteiset)
  • Jätehuollon asiallinen hoitaminen (erityisesti lanta, liete, ruhot)
  •  Juomaveden ja rehujen puhtaudesta huolehtiminen

Desinfiointi

Tärkeää on valita oikea desinfiointiaine oikeaan tarkoitukseen. Desinfiointiaineen edellytyksenä on laaja-alainen teho taudinaiheuttajiin, turvallisuus, kustannustehokkuus, pitkäkestoisuus ja tahrimattomuus.

Ennen desinfiointia eläintilat on hyvä pestä perusteellisesti, jotta desinfioinnilla saavutetaan paras mahdollinen teho. Eläintilojen pesun jälkeen on hyvä käyttää tehokasta yleisdesinfiointiainetta, joka tehoaa laaja-alaisesti mm. bakteereihin, viruksiin, sieniin, kokkideihin ja mykoplasmaan. Yleisdesinfiointiin riittää usein laimeampi liuos kuin varsinaiseen saneerausdesinfiointiin. Saappaiden puhdistukseen tarkoitettujen kulkualtaiden desinfiointiliuos on syytä vaihtaa kaksi kertaa viikossa tai tarvittaessa useamminkin.

Kuivadesinfiointiaine samanaikaisesti desinfioi ja sitoo eläintiloissa olevaa kosteutta. Kuivadesinfiointiaine usein soveltuu käytettäväksi eläinten ollessa käsiteltävässä tilassa esim. vasikkakarsinoissa. Kuivadesinfiointiaine sopii erinomaisesti myös maitoa valuttavien lehmien parressa käytettäväksi vähentämään utaretulehduksen tartuntariskiä. Kuivadesinfiointiaineen kosteutta sitova ominaisuus vähentää samalla myös kärpästoukkien kasvumahdollisuuksia.

Samankaltaista sisältöä