Olet täällä

Henkilöhygienia ja tekstiilit

Hyvä hygienia varmistaa osaltaan lopputuotteen laadun ja puhtauden. Terve iho suojaa tehokkaimmin ulkoapäin tulevilta taudinaiheuttajilta. Hyväkuntoinen iho on helppo desinfioida, ja taudinaiheuttajat tuhoutuvat nopeammin. Maatilan haastavissa olosuhteissa sekä iho että hiukset pestään usein, jolloin on tärkeää, etteivät käytettävät tuotteet ole liian voimakkaita ja ärsytä ihoa tai hiuksia. Usein toistuvaan pesuun kannattaa suosia tehokkaita, mutta hellävaraisia tuotteita. Huolellinen ja säännöllinen henkilöhygienia on tärkeä osatekijä moitteettoman lopputuotteen varmistamiseksi.

Maatiloilla myös asuin- ja muihin tiloihin kulkeutuu paljon likaa, joka on hyvä poistaa säännöllisesti. Kun tilat siivotaan tasaisesti ympäri vuoden, säästytään suursiivouksilta ja turhan vahvojen pesuaineiden käyttämiseltä. Pienillä arkisilla valinnoilla on helppo vaikuttaa kodin yleissiisteyteen. Jo kynnysmatto ja jalkineiden jättäminen eteiseen ehkäisevät ulkoa kulkeutuvan irtolian leviämistä sisätiloihin. Kannattaa myös tuulettaa usein, puhdistaa syntyneet tahrat mahdollisimman pian sekä pyrkiä pitämään tavarat omilla paikoillaan. Näin koti pysyy yleisilmeeltään aina siistinä.

Miten, millä ja kuinka usein peset tekstiilit?

Pyykkiä pestäessä tulee noudattaa annettuja pesu- ja huolto-ohjeita. Kun tekstiilit pestään oikein ja sopivilla tuotteilla, niiden käyttöikä pitenee ja ne säilyttävät hyvät ominaisuutensa kauemmin. Erittäin likainen pyykki vaatii voimakkaampia pesuaineita. Myös veden kovuus vaikuttaa pesuaineen valintaan. Kovuus riippuu veteen liuenneiden kalsium- ja magnesiumsuolojen määrästä. Suomessa vesi on pääsääntöisesti melko pehmeää, mutta vaihtelee alueittain. Pyykinpesu on myös merkittävä ympäristön kuormittaja, mutta ympäristöystävälliset menetelmät ovat useimmiten myös tekstiilileille parhaaksi.

Pyykki lajitellaan värin, pesulämpötilan ja likaisuuden mukaan. Työhaalarit kannattaa pestä erikseen. Ympäristön sekä veden- ja sähkönkulutuksen kannalta on järkevää pestä täysiä koneellisia, alimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Valitse sopiva pesuohjelma ja noudata annostelua.

Kannattaa muistaa, että yliannostelu ei paranna pesutulosta, vaan pikemminkin se  saattaa jäädä haitallisina pesuainejääminä pyykin sekaan. Tarkista annosteluohjeet pakkauksesta!

Samankaltaista sisältöä