01.02.05

Kemira GrowHowŽlta ympäristöystävällinen ratkaisu metsänkasvatukseen

Kemira GrowHow tuo markkinoille täysin uudentyyppisen Rauta-PK-metsänlannoitteen. Rauta-PK tarjoaa pitkävaikutteisen, jopa vuosikymmeniä kestävän fosforilähteen puuston kasvuun. Lannoitteen sisältämä rauta sitoo fosforia, mikä vähentää riskiä vesistön fosforikuormituksesta. Rauta-PK sopii suometsien lannoitukseen, typpirikkaille suomaille, ja yhdessä typpilannoitteen kanssa myös karuhkoille suometsille. Rauta-PK:n raudan raaka-aine on rautasulfaattia, joka on vesienpuhdistuksessa käytetty fosforinpoistoaine.

Kemira GrowHow tuo markkinoille täysin uudentyyppisen Rauta-PK-metsänlannoitteen. Rauta-PK tarjoaa pitkävaikutteisen, jopa vuosikymmeniä kestävän fosforilähteen puuston kasvuun. Lannoitteen sisältämä rauta sitoo fosforia, mikä vähentää riskiä vesistön fosforikuormituksesta.

Rauta-PK sopii suometsien lannoitukseen, typpirikkaille suomaille, ja yhdessä typpilannoitteen kanssa myös karuhkoille suometsille. Rauta-PK:n raudan raaka-aine on rautasulfaattia, joka on vesienpuhdistuksessa käytetty fosforinpoistoaine. Rauta saostaa kasveilta käyttämättä jääneen liukoisen fosforin niukkaliukoiseksi. Puut kuitenkin pystyvät ottamaan rautafosfaatista fosforia käyttöönsä sienirihmaston avulla.

Syynä suometsien vähäiseen lannoitukseen on pidetty riskiä fosforin huuhtoutumisesta. Uuden lannoitteen kehityksen pohjana ovat Metsäntutkimuslaitoksen tutkimustulokset, joiden mukaan fosforin huuhtoutumisriskiä voidaan vähentää karusta turpeesta, kun lannoitukseen yhdistetään raudan levitys. Rauta-PK -lannoite sisältää fosforia ja kaliumia, kalsiumia, hivenravinteita sekä rautaa, joka vähentää merkittävästi fosforin huuhtoutumisriskiä.

Metsälannoituksella voidaan parantaa merkittävästi metsänkasvua. Parhaimmat mahdollisuudet lisäkasvun tuottamiseen ovat Etelä- ja Keski-Suomen suometsissä. Suurin osa suometsistä on nuoria kasvatusmetsiä, jotka tarvitsevat kunnostusojituksen ja lisää ravinteita. Typpirikkaiden nuorien suometsien vuotuinen kasvu voidaan lähes kaksinkertaistaa maaperän ravinnesuhteita tasapainottavalla fosfori-, kalium-, ja hivenlannoituksella. Samalla puuston kiertoaika ja metsänomistajan tiliväli lyhenee useilla vuosilla.

Rauta-PK valmistetaan Kemira GrowHow´n Harjavallan tehtaalla. Kemira GrowHow Oyj on jo vuosien mittaan tehnyt kehitystyötä huuhtoutumisriskin vähentämiseksi. On siirrytty kuivarakeistukseen, apatiittipohjaiseen fosforiraaka-aineeseen ja nyt raudan käyttöön fosforin sieppaajana.

Lisää Rauta-PK:n koostumuksesta löytyy Kemira GrowHow'n tuotetietosivuilta.

Lisätietoja kertovat myös myyntipäällikkö Seppo Lassila puh. 010 215 2633 ja kehityspäällikkö Vesa Sarvi, puh. 010 215 2679.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja