01.02.05

Metsäverotus yhtenäistyy vuoden kuluttua

Metsäverotuksessa on menossa viimeinen vuosi, jolloin metsänomistajia verotetaan kahden eri verotusmuodon mukaan. Ensi vuoden alusta on käytössä ainoastaan puun myyntituloverotus. Niille metsänomistajille, jotka nyt vielä ovat pinta-alaverotuksessa, tämä merkitsee suurta muutosta. Pinta-alaverotetuilla tämä vuosi on viimeinen mahdollisuus hyödyntää tilakohtaisia verovähennyksiä: uudistamisvähennystä, taimikkovähennystä ja ensiharvennusvähennystä.

Metsäverotuksessa on menossa viimeinen vuosi, jolloin metsänomistajia verotetaan kahden eri verotusmuodon mukaan. Ensi vuoden alusta on käytössä ainoastaan puun myyntituloverotus. Niille metsänomistajille, jotka nyt vielä ovat pinta-alaverotuksessa, tämä merkitsee suurta muutosta.

Pinta-alaverotetuilla tämä vuosi on viimeinen mahdollisuus hyödyntää tilakohtaisia verovähennyksiä: uudistamisvähennystä, taimikkovähennystä ja ensiharvennusvähennystä.

Metsänomistajien kannattaa selvittää, täyttyvätkö taimikoiden vakiintumisen edellytykset ja ilmoittaa metsäkeskukseen kaikki kohteet, mitkä vielä mahdollisesti ovat jääneet vähennystä vaille.

Hae osuuspankista metsävero-opas

Veroilmoituksen tekoon kannattaa paneutua. Kun täytät sen huolellisesti, voit säästää ison tukun rahaa. Osuuspankeissa on jaossa uusi metsävero-opas, josta saat kaikki käytännön vinkit ja ohjeet. Veloituksetta. Oppaan löydät myös tämän linkin (pdf 2,3 Kb) takaa.

Jos veroetuuksia ei osaa käyttää hyödyksi, voi helposti käydä niin, että siirryttäessä pinta-alaverotuksesta myyntitulojen verotukseen verojen määrä lisääntyy niiden metsänomistajien kohdalla, jotka eivät hoida metsiään aktiivisesti.

Sen sijaan metsäasioihin perehtynyt metsänomistaja ei välttämättä maksa myyntiverotuksessa enemmän veroja kuin pinta-alaverotuksessakaan. Myyntiverotuksessa kaikki metsään liittyvät menot ovat vähennyskelpoisia.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja