31.05.06

Metsänhoitoyhdistykset Vuoden 2006 metsävaikuttajiksi

Metsänhoitoyhdistysten organisaatio on valittu Vuoden 2006 metsävaikuttajaksi monipuolisesta toiminnastaan metsänomistajien asialla. Palkitsemisperusteissa todetaan: "Metsänhoitoyhdistykset ovat toimineet monipuolisesti metsänomistajien hyväksi. Metsänomistajat ovat saaneet ja saavat metsänhoitoyhdistyksiltä apua ja neuvoja ja tarvittaessa kaiken kattavat palvelut metsänhoitotöistä puunkorjuuseen saakka. Kansainvälisesti tämä organisaatiomalli on ainutlaatuinen, mutta niin on myös maamme yksityismetsien hyödyntämistaso ja tässä metsänhoitoyhdistyksillä on ollut suuri merkitys."

Metsänhoitoyhdistysten organisaatio on valittu Vuoden 2006 metsävaikuttajaksi monipuolisesta toiminnastaan metsänomistajien asialla.

Palkitsemisperusteissa todetaan: "Metsänhoitoyhdistykset ovat toimineet monipuolisesti metsänomistajien hyväksi. Metsänomistajat ovat saaneet ja saavat metsänhoitoyhdistyksiltä apua ja neuvoja ja tarvittaessa kaiken kattavat palvelut metsänhoitotöistä puunkorjuuseen saakka. Kansainvälisesti tämä organisaatiomalli on ainutlaatuinen, mutta niin on myös maamme yksityismetsien hyödyntämistaso ja tässä metsänhoitoyhdistyksillä on ollut suuri merkitys."

Nykyisin Suomessa toimii 154 metsänhoitoyhdistystä, ja niillä on toimipaikkoja yli 300 kunnassa. Yhdistykset huolehtivat noin 80 prosentista yksityismetsien metsänhoitotöiden suunnittelusta ja tekemisestä. Varsinaisia puukauppoja yhdistykset tekevät metsänomistajien valtuuttamina noin 40 prosenttia yksityismetsien kokonaismyyntimäärästä. Yhdistyksillä on palveluksessaan noin tuhat metsäammattihenkilöä sekä noin 750 vakituisessa työsuhteessa olevaa metsuria.

Metsänhoitoyhdistysten toiminnan katsotaan alkaneen 100 vuotta sitten Metsäosuuskunta Tapion perustamisesta. Tapio toimi silloisten Karttulan ja Vesannon kuntien alueella Tervonsalmella, joka nykyisin kuuluu Tervon kuntaan. Tapion toimintaperiaatteet olivat pitkälle samanlaiset kuin myöhemmin perustetuilla metsänhoitoyhdistyksillä.

Vuoden Metsävaikuttajan valintaraatiin kuuluu viisi metsäasiantuntijaa. Metsävaikuttajien valinta julkistettiin 30.5. OP-metsäpäivässä Iisalmessa.

Metsäpäivän teema oli "Puu pitää pintansa". Tilaisuus keräsi Iisalmen kulttuurikeskukseen noin 500 osanottajaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja