07.06.07

Etelä-Savossa syytä varautua ruskomäntypistiäisen toukkiin

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa, että ruskomäntypistiäisen toukkia esiintyy tänä kesänä paljon etenkin Ruokolahdella ja paikoin muuallakin Suur-Saimaan alueella. Paljaaksi syötyjen puiden tila näyttää vakavalta, mutta koska kasvavat, samanvuoden neulaset jäävät toukilta valtaosin syömättä, metsiköt alkavat jo keskikesällä vihertää. Neulasten menetys vähentää puuston kasvua 40 prosenttia kymmenessä vuodessa, Metlasta kerrotaan.

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa, että ruskomäntypistiäisen toukkia esiintyy tänä kesänä paljon etenkin Ruokolahdella ja paikoin muuallakin Suur-Saimaan alueella. Paljaaksi syötyjen puiden tila näyttää vakavalta, mutta koska kasvavat, samanvuoden neulaset jäävät toukilta valtaosin syömättä, metsiköt alkavat jo keskikesällä vihertää. Neulasten menetys vähentää puuston kasvua 40 prosenttia kymmenessä vuodessa, Metlasta kerrotaan. Pahasti syödyissä metsiköissä puista kuolee keskimäärin noin neljä prosenttia. Kuolleet puut ovat olleet jo ennestään heikkoja. Pistiäisten hyökkäyksen kohteeksi joutunut metsikkö kuitenkin altistuu muille tuhoille.

Metsävakuutus hyönteistuhojen varalle

Metsä voidaan vakuuttaa hyönteistuhojen varalta. Lähivakuutuksen Metsävakuutuksen laaja turvataso korvaa hyönteisten aiheuttamia vahinkoja. On hyvä muistaa, että samoin kuin kotivakuutusta ei voi ottaa enää siinä vaiheessa, kun talo palaa, niin metsävakuutuskin pitää ottaa ennen kuin tuhot ovat alkaneet.

Metlan tiedote: Ruskomäntypistiäisen toukat kuoriutuneet

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja