07.06.07

Puukaupparahat nopeasti käyttöön

OP-metsärahan avulla puun myyjä saa puukaupparahat käyttöönsä nopeasti hakkuun ajankohdasta riippumatta. Puukaupan ennakkorahoitus sopii erityisesti metsänomistajille, joille puukauppa on ajankohtainen, mutta hakkuun toteutus siirtyy esimerkiksi korjuuolosuhteiden vuoksi. OP-metsärahalla voidaan rahoittaa enimmillään 90 prosenttia arvonlisäverollisesta kauppahinnasta, josta rahoituskulut on vähennetty.

OP-metsärahan avulla puun myyjä saa puukaupparahat käyttöönsä nopeasti hakkuun ajankohdasta riippumatta. Puukaupan ennakkorahoitus sopii erityisesti metsänomistajille, joille puukauppa on ajankohtainen, mutta hakkuun toteutus siirtyy esimerkiksi korjuuolosuhteiden vuoksi.

OP-metsärahalla voidaan rahoittaa enimmillään 90 prosenttia arvonlisäverollisesta kauppahinnasta, josta rahoituskulut on vähennetty.

”Talvikaudella OP- metsärahalla oli runsaasti kysyntää, kun nähtiin, että kaikkia hakkuukohteita ei saada korjattua ajoissa”, kertoo rahoitusjohtaja Jarmo Leksis OKO:sta.

OP-metsäraha on käyttökelpoinen vaihtoehto, kun puukaupan ja hakkuun välinen aika on yli neljä kuukautta. Yleisten puukaupan ehtojen mukaan hakkuuta voidaan siirtää kahden vuoden verran kaupanteosta.

Puukaupan ennakkorahoitus voisi olla metsänomistajalle hyvä vaihtoehto myös tilanteissa, joissa hintakehitys on kääntymässä laskuun. Hintaan liittyvä riski jää tällöin metsänomistajalta pois, vaikka hakkuut viivästyisivät. Näissä tilanteissa metsänomistajan harkittavaksi jää, mikä on korkokustannuksen merkitys riskiin verrattuna.

Puukaupan ennakkorahoitus on Jarmo Leksiksen mukaan sitä edullisempi, mitä suurempi puukauppa on kyseessä ja mitä pidemmälle hakkuu siirtyy kaupanteosta. Kaupan kohteiksi käyvät pystyhakkuuleimikot, jotka myydään OP-ryhmän kanssa yhteistyötä tekeville ostajille.

OP-metsärahan hinnoittelua on muutettu aikaisempaa edullisemmaksi alentamalla korkomarginaalia. Korkoetu tuntuu erityisesti suuremmissa leimikoissa ja tilanteissa, joissa hakkuu viivästyy huomattavasti kaupanteon ajankohdasta.

OP-metsärahasopimuksia tekevät kaikki valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävien puuta ostavien yhtiöiden ostomiehet. Lisäksi osuuspankkien konttoreista saa neuvoja rahoituksen järjestelystä.

Puun myyjä saa OP-metsärahan tililleen parin - kolmen päivän kuluessa puukaupasta. Vakuuksina ovat hakkuusopimukseen perustuvat puukauppasaatavat. OP-metsärahan saamiseen riittää, että asiakas tekee puukaupan yhteydessä normaalin hakkuusopimuksen lisäksi OKOn kanssa rahoitussopimuksen ja saatavansiirtoilmoituksen. Rahoitussopimus on voimassa hakkuusopimusta vastaavan ajan.

”Puuta ostaville yrityksille puukaupan ennakkorahoitus on kätevä, koska se mahdollistaa kaiken tyyppisten leimikoiden oston ja suuremmat pystyvarannot ilman merkittäviä lisäkustannuksia silloin, kun varantojen lisääminen on tarkoituksenmukaista ”, Jarmo Leksis toteaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja