22.11.22

Luonnon monimuotoisuus on jo lisääntynyt talousmetsissä

Yksityisten talousmetsien monimuotoisuutta turvaavien toimenpiteiden riittävyydestä huolestuttiin jo 2010-luvun alkupuoliskolla. Vuonna 2016 aloitetun Monimetsä-hankeen turvin on neuvottu ja koulutettu tuhansia metsänomistajia ja satoja metsäammattilaisia luonnonhoidon keinoista.

Metsäalalla on yhteinen näkemys, että luonnon tilaa pitää parantaa. Metsien suojelun lisäksi tarvitaan luonnonhoitoa myös talousmetsissä, jotta voidaan turvata ja säilyttää eri lajien elinympäristöjä.

Metsänomistajat päättävät omien metsiensä luonnonhoidosta. Monimetsä-hankkeessa on kannustettu metsänomistajia ottamaan luonnonhoito puheeksi ja sopimaan siitä metsäammattilaisten kanssa. Yhtä lailla on korostettu metsäammattilaisten vastuuta kertoa metsänomistajille luonnonhoidon eri keinoista ja niiden merkityksestä.

"Vuosittain Suomen metsäkeskukseen jätetään yli 100 000 metsäalan toimijan laatimaa metsänkäyttöilmoitusta. Kun metsänomistaja ja metsäalan toimija sopivat hakkuista, on samalla mahdollisuus sopia talousmetsään jätettävistä säästöpuuryhmistä ja suojavyöhykkeistä," kertoo johtava luonnonhoidon asiantuntija Riitta Raatikainen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänhoidon suunnittelun yhteydessä voidaan vastaavasti sopia riistatiheiköiden jättämisestä ja sekapuustoisuuden säilyttämisestä.

Talousmetsien käsittely onkin jo muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Monimetsä-hankkeen aikana elävien säästöpuiden määrä uudistushakkuualoilla on lisääntynyt. Luonnon monimuotoisuudelle merkittävien haapojen määrä talousmetsissä on kasvanut jo pitemmän aikaa.

Luonnonhoitoa edistävä tiedonkeruu on parantunut ja osaaminen vahvistunut

Monimetsä-hanke on kouluttanut tuhansia metsänomistajia ja satoja metsäalan toimijoita ja urakoitsijoita. Hankkeessa on koottu paikkatietoaineistoja ja työkaluja helpottamaan talousmetsien luonnonhoidon suunnittelua. Vastaavasti metsänomistajat voivat kertoa heille kehitettyjä työkaluja käyttäen omista luonnonhoidon tavoitteistaan töiden suunnittelijalle ja toteuttajalle.

"Olemme kehittäneet ja nostaneet esiin talousmetsien arjessa toimivia, monimuotoisuutta lisääviä keinoja ja työkaluja. Monimetsä toimii jatkossakin hyvänä hakusanana metsänomistajille ja heitä palveleville ammattilaisille, kun tavoitteena on metsien monimuotoisuuden vahvistaminen metsätilalla", kertoo johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

Monimuotoisen luonnon edistämistä voi jokainen maanomistaja ja metsäalan toimija tehdä talousmetsässä päivittäin. Näistä teoista hyötyvät niin metsänomistajat, jokamiehenoikeuksilla luonnossa liikkuvat kuin myös yli 20 000 metsäluonnossa elävää lajia.


Lähde: Suomen metsäkeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja