17.03.23

”Rikkakasvien torjunta on tehtävä huolellisesti, ettei syönnin kanssa tule ongelmia” - Tooler® vakuuttaa sikatilalla

Tooler on ollut käytössä Kauhajoella sijaitsevalla tilalla jo vuosia ja on tuottanut yhdessä seoskumppanin kanssa hyviä tuloksia kestorikkoja vastaan. Valmiste sopii erinomaisesti tankkiseokseen myös niin sanottujen vehnien valikoivien juolavehnävalmisteiden ja muiden perinteisten hukkakaura-aineiden kanssa, sillä se ei heikennä hukkakauran torjuntatuloksia.

Marko Metsänranta on tarkka rikkakasvien torjunnasta.

Marko Metsänrannan tilalla ollaan tarkkoja rikkakasvien torjunnasta. Kauhajoella sijaitsevalla tilalla kasvatetaan lihasikoja ja viljelypinta-alaa on reilu parisataa hehtaaria.

"Sika on tarkka ruokinnastaan ja helposti nyrpistää nenäänsä, jos rehuviljan seassa on rikkakasvien siemeniä. Rikkakasvien torjunta on tehtävä huolellisesti, ettei syönnin kanssa tule ongelmia", Metsänranta kertoo.

Viimeiset viisi vuotta tilalla on ollut käytössä BASF:n Tooler, joka on tehokas pienannosaine kaikille viljoille leveälehtisten rikkojen torjuntaan. Siltä löytyy tehoa muun muassa mataraan, saunakukkaan, savikkaan, pillikkeeseen, peltohatikkaan, pihatähtimöön ja ristikukkaisiin, kuten myös nokkoseen ja pujoon.

Ohdake ja valvatti kuriin - tehokas myös mataraan

Metsänranta on käyttänyt Tooleria aina yhdessä seoskumppanin kanssa ja ollut tyytyväinen saamiinsa tuloksiin. Erityisesti valmiste saa kiitosta sekoitettavuudesta, laajatehoisuudesta ja helppokäyttöisyydestä.

"Tooler 50 g ja Trio 1 l hehtaarille (+kiinnite) on osoittautunut erinomaiseksi reseptiksi kestorikoille kuten ohdake ja valvatti, kunhan ajoituksen kanssa on itse onnistunut. Jokaiselle lohkolle ei pääse optimaaliseen aikaan, kun ruiskutettavaa on paljon", pohdiskelee Metsänranta.

Monen vuoden kokemus puhuu myös Toolerin hellävaraisuuden puolesta; ruiskutuksesta johtuvia vioituksia ei ole Metsänrannan mukaan syntynyt. Kuivissa olosuhteissa hän kertoo kuitenkin ruiskuttavansa suuremmalla vesimäärällä kuin yleensä.

"Jollain lohkoilla on ollut mataraa ja siihenkin teho on ollut hyvä. Kaikinpuolin olen ollut Tooleriin todella tyytyväinen", Metsänranta summaa.

Ei heikennä hukkakauran torjuntatuloksia

Hannes Höykälä

Myös BASF:n Hannes Höykälä nostaa hellävaraisuuden lisäksi hyvät tankkiseosmahdollisuudet yhdeksi Toolerin tärkeimmistä ominaisuuksista.

"Toisin kuin monet muut valmisteet, Tooler ei heikennä hukkakauran torjuntatuloksia. Siksi se sopii erinomaisesti tankkiseokseen niin sanottujen vehnien valikoivien juolavehnävalmisteiden ja muiden perinteisten hukkakaura-aineiden kanssa", kertoo Höykälä.

Toolerin vahvuutena on myös hyvä teho laajalle levinneeseen mataraan, jonka torjunnasta pitäisi aina huolehtia.

"Esimerkiksi tankkiseoksessa Puma Extran kanssa Toolerilta saadaan hyvä matarateho ilman tehon menetystä hukkakauraan. Sama ei onnistu monella muulla kilpailevalla gramma-aineella", Höykälä huomauttaa.

Monipuoliset tankkiseosmahdollisuudet ovat tärkeässä roolissa myös muun muassa pihatähtimön gramma-aineresistenssin syntymisen ehkäisemisessä.

Tooler® on BASF:n tuote, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Tooler-valmisteen hyvät tankkiseosmahdollisuudet käyvät ilmi kenttäkokeissa. Se ei heikennä torjunnan tehoa hukkakauraa vastaan valikoivan juolavehnäntorjuntavalmiste Avoxankaan kanssa ja toimii loistavasti seoksissa myös Puma Extra tai Swipe -valmisteiden kanssa. Kokeessa on käytetty hukkakauran sijasta kauraa torjunnan kohteena.
Lähde: Hauho, 2019

Ratkaisuja resistenssin hallintaan sekä ongelmarikkoihin

Tehoa ongelmarikkakasveihin (valvatti, ohdake) saadaan helposti tankkiseoksilla. Resistenssin hallinnan näkökulmasta tankkiseoksissa on suositeltavaa käyttää rikkaruiskutuksissa valmisteita eri vaikutustapaluokista. Kun pidoksadeenivalmisteet (Axial & Swipe) poistuvat markkinoilta, Toolerin soveltuvuus tankkiseoksiin Puma Extran kanssa nousee entistä tärkeämmäksi.

Ohdake / valvatti (ja resistenssin ehkäisy):

  • Tooler 50 g/ha + Agroxone(MCPA) 1 l/ha + kiinnite
  • Tooler 50 g/ha + Trio 1 l/ha + kiinnite

Pillike / Vesiheinäresistenssi ja sen ehkäisy:

  • Tooler 50 g/ha + Hurler 0,4 l/ha + kiinnite (todella laajatehoinen ratkaisu, joka sopii monille lohkoille)

Jääntirapsi, Clearfield:

  • Tooler 50 g/ha + Agroxone (MCPA) 0,5-1 l/ha + kiinnite

Hukkakaura, raiheinä, luoho:

  • Tooler 50 g/ha + Avoxa 1,35-1,7 l/ha + kiinnite (todella laajatehoinen ratkaisu)
  • Tooler 50 g/ha + Swipe 0,8-0,9 l/ha + kiinnite

Kylänurmikka:

  • Tooler 50 g/ha + Avoxa 1,35-1,7 l/ha + kiinnite (todella laajatehoinen ratkaisu)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja