25.08.14

Pystyviljassa vähäisemmät riskit

Parin viikon aikana pyörineet matalapaineet runsaine sadekuuroineen ovat vaikeuttaneet sadonkorjuuta erityisesti eteläisessä Suomessa.

Parin viikon aikana pyörineet matalapaineet runsaine sadekuuroineen ovat vaikeuttaneet sadonkorjuuta erityisesti eteläisessä Suomessa.

Ennusteiden mukaan valitettavasti vielä alkuviikollakin sataa, onneksi määrällisesti jo vähemmän, ja loppuviikolla vihdoinkin olisi tulossa pitempiaikainen korkeapaine.

Nyt kaikkein tärkeintä korjaamatta olevilla viljapelloilla on se, että kasvustot pysyvät pystyssä. Lakoutumista voidaan ennaltaehkäistä monin eri tavoin. Kasvinsuojelulla voidaan hyvin ratkaisevasti vaikuttaa, päästäänkö puimaan pystyviljaa. Kasvunsääteiden ja myös tautiaineiden käytöllä ehkäistään lakoutumisvaaraa ja kasvustojen ennenaikaista ränsistymistä.

Paras teho lakoutumiseen saadaan, kun kasvunsääteitä käytetään sekä rikkakasviruiskutuksen yhteydessä että vielä myöhemmin viljan lippulehtiasteella. Tautiruiskutuksista kasvustojen ränsistymisen ehkäisemiseksi on tärkeintä ns. myöhäinen käsittely: ohralla ja kauralla lippuvaiheessa ja vehnillä tähkälle tulon jälkeen. Strobi- ja triatsolivalmisteen yhteiskäyttö on suositeltavaa. Pieni annos strobia on hyödyksi viljalle jo keskikesän kuivissa oloissa ja tuleentumisvaiheessa se estää kasvuston ennenaikaista ränsistymistä. Kahdella erityyppisellä aineella saadaan myös laajin tautiteho.

Somerolla on vajaan kahden viikon aikana satanut yli 150 mm, välillä hyvinkin kovina kuuroina. Väliin mahtuu vain yksi satamaton päivä. Tämä syysvehnäkasvusto on kestänyt sateet hyvin. Puinti kannattaa ajoittaa vasta parin poutapäivän jälkeen. Kuvattu 25.8.2014.
Ensimmäisen kuvan syysvehnää kuvassa vasemmalla. Kasvusto on saanut rikkakasviruiskutuksen yhteydessä CCC:tä ja pienen määrän Acantoa ja Prolinea. Lippulehtiasteella kasvunsääteenä Cerone. Tähkävaiheessa isomman määrän Acantoa ja Prolinea. Esikasvina kevätrapsi. Oikealla kevätvehnää, joka on saanut vain rikkakasviruiskutuksen yhteydessä pienen määrän tautiainetta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja