22.03.23

”Kasvustoista näkee, että valmisteella on tehoa” - Medax® Maxilla maksimoit sadon ja minimoit laon

Kalajoella sijaitsevalla kasvinviljelytilalla ollaan tyytyväisiä etenkin Medax Maxin nopeaan vaikuttavuuteen, mikä on valttia kiivaassa kasvutahdissa.

Jari Ijäksen kasvinviljelytilalla on totuttu käyttämään kasvunsääteitä monipuolisesti, sillä satotavoitteet ovat kalajokelaisella tilalla aina asetettu korkealle.

"Eloperäiset maalajit ja pitkä valoisa päivä saavat viljan kasvamaan mielellään pituutta. Jos pystyviljaa haluaa puida, on käytettävä tehokasta kasvunsäädettä", selittää Ijäs.

Medax® Max on ollut tilalla käytössä jo useita vuosia aina valmisteen markkinoilletulosta saakka. Medax Max on tehokas ratkaisu kasvustorakenteen hallintaan kaikilla viljoilla ja se soveltuu sekä aikaiseen käsittelyyn (korrenkasvun alku) että myöhäiseen käsittelyyn (ns. lippulehtivaiheen käsittely), poislukien kauran myöhäinen käsittely. Muilla viljoilla myös jaettu käsittely on mahdollinen.

Kiivas kasvutahti edellyttää nopeaa tehoa

Ijäs on käyttänyt Medax Maxia ainoana kasvunsääteenä sekä kauralle ja rukiille. Ohralla kasvunsäädereseptiä on täydennetty muillakin tuotteilla ja muokattu tarpeen mukaisesti. Yleisimmin käytössä on ollut kahden tai kolmen käsittelyn taktiikka.

Medax Maxia Ijäs on ajanut ohralle korrenkasvun alussa 0,3-0,4 kg hehtaarille joko yhdessä hivenravinteiden kanssa tai osana rikkakasviruiskutuksia, tilanteesta riippuen. Lippulehtivaiheessa käytössä on ollut Terpal®.

"Nopeavaikutteinen Medax Max toimii tässä erittäin hyvin, sillä viljojen kasvutahti on korrenkasvun alusta lippulehtivaiheelle todella kiivas. Käytännössä yksi viikko", Ijäs kertoo.

Medax Maxin nopeavaikutteisuus ja tehokkuus myös viileissä (+5 astetta) olosuhteissa on sen pääasiallisen tehoaineen (proheksadioni-kalsium) ansiota. Sitä täydentää toinen tehoaine (trineksapakkietyyli), jonka vaikutus tulee esiin myöhemmin ja hitaampana, tehden valmisteen vaikutuksesta pitkän ja hyvin kokonaisvaltaisen.

Teho todistettu omin silmin

Ijäs on ollut Medax Maxiin tyytyväinen ja osaa mielipiteensä myös perustella; pelloille jätettyihin nollaruutuihin verrattuna valmisteella käsitellyissä kasvustoissa korret ovat olleet vahvempia ja paksumpia.

"Teho on huomattu omilla ja kavereiden pelloilla. Kyllä kasvustoista näkee, että valmisteella on vaikutusta", Ijäs summaa ajatuksiaan.

Ajoitus ratkaisee vaikutuksen

Aikainen korrenkasvun alussa tehty kasvunsäädekäsittely lyhentää tehokkaimmin alimpia solmuvälejä, tasaa sivuversojen kehitystä ja vahvistaa korren soluseinämiä ja paksuutta. Kasvin näkökulmasta se on turvallinen käsittelyajankohta, sillä yleensä maassa on vielä runsaasti kosteutta ja stressitekijöitä on vähemmän.

Nelli Piekkari

"Lisäksi sitä on helppo tarvittaessa täydentää myöhemmin kasvukauden aikana, jos kasvustot ovat reheviä", selittää BASF:n Nelli Piekkari.

Myöhemmin lippulehtivaiheessa tehty käsittely vahvistaa ja lyhentää ylimpiä solmuvälejä, jolloin kasvuston painopiste pysyy alempana ja lakoriski pienenee merkittävästi.

Lisähyötyä sopivista yhdistelmistä

Medax Maxin hyvien tankkiseosmahdollisuuksien ansiosta lippulehtivaiheen käsittely voidaan yhdistää kasvitautitorjuntaan. Lisäksi on tunnistettu tiettyjä synergiaetuja, kun Medax Maxia on käytetty myöhäisessä vaiheessa yhdessä Terpal®-valmisteen kanssa.

"Reseptillä 0,2 kg Medax Maxia ja 0,4 litraa Terpalia hehtaarille on todettu olevan todella hyvä vaste suhteutettuna panostettuihin euromääriin", vinkkaa Piekkari.

Kenttäkokeissa on myös havaittu Medax Maxilla olevan positiivisia vaikutuksia sadonmuodostukseen rikkakasvien torjunnan yhteydessä, kun sitä on käytetty tankkiseoksessa yhdessä MCPA:n kanssa, vaikkei kokeissa olisi esiintynyt lakoa.

"Sadonlisän tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta koesarjoissa on havaittu yhteys yhteiskäytön kanssa", Piekkari kertoo.

Valmiste sopii hyvin erilaisiin tankkiseoksiin myös aikaisissa ruiskutuksissa yhdessä hukkakaurantorjuntaan tarkoitettujen valmisteiden Swipen ja Axialin kanssa.

Medax® Max on BASF:n tuote, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Kasvunsääteen vaikutukset kasvustorakenteeseen riippuvat sen käyttöajankohdasta. Medax Maxia voidaan käyttää sekä aikaiseen käsittelyyn pensomisen lopulla että myöhemmin lippulehtivaiheeseen asti, ja myös jaettuna käsittelynä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja