21.04.23

Kasviöljyä pellolta pulloon – syysrapsinviljelyä Kemiönsaarella

Nyt starttaa juttusarja öljykasvinviljelystä! Seuraamme tässä blogissa Mika Lehtisen kanssa syysrapsin kasvua Kemiönsaarella. Käymme myös läpi hänen tekemiään toimenpiteitä kasvukaudella sekä pohdimme ratkaisujen taustoja.

Monipuolinen viljelykierto

Lehtinen viljelee Kemiönsaarella Högmossa reilun 100 hehtaarin tilaa, jonka pääkasvina toimii sokerijuurikas. Lehtinen on monessa mukana – hänen pelloiltaan löytyy niin lajikekokeita kuin eri yritysten kasvinsuojeluaineiden demoja ja testauksia. Kiinnostus kehittää oman tilansa viljelytoimia ja pyrkimys löytää tilalleen parhaiten sopivia ratkaisuja ja tuotteita, on johdatellut häntä erilaisiin yhteistyökuvioihin.

Tilalla panostetaan maan kasvukuntoon monin erilaisin toimin. Erilaiset saneerauskasvit ovat olleet tilalla käytössä jo useiden vuosien ajan ja kokemusta niiden kanssa toimimisesta on kertynyt runsaasti. Kasvukunnosta huolehtimiseen kuuluu tarkasti laadittu viljelykierto, jossa vuorottelevat sokerijuurikkaan lisäksi sekä syysviljat että syysöljykasvit ja kumina. Tilalla viljellään vain välttämätön minimimäärä kevätviljoja.

Monitahoinen ohra syysrapsin esikasvina

Seurannassamme oleville lohkoille oli alun perin kylvetty syksyllä 2021 syysvehnää. Kuten pääosa Varsinais-Suomen syysvilja-alasta, myöskään Lehtisten syysvehnä ei lopulta selvinnyt edellistalven talven vaikeista oloista. Lehtinen halusi varmistaa, että voi kylvää lohkoille seuraavana syksynä syysrapsia, joten huonosti talvehtinut syysvehnäkasvusto rikottiin ja tilalle kylvettiin aikaista Vertti-ohraa.

Monitahoinen ohra valmistui puitavaksi jo heinäkuun lopulla pitkään jatkuneen kuivuuden ja helteen vauhdittamana. Olosuhteet vaikeuttivat hieman syysrapsilohkojen muokkaustavan valintaa. Muokkauksessa olisi kuivuuden takia kannattanut varmasti suosia mahdollisimman kevyitä toimia, mutta ohran olkien takia lohko päätettiin kuitenkin kultivoida ensin ja tehdä sen jälkeen varsinainen kylvömuokkaus. Lehtinen arvioi, että kuivuus ja helteet viivästyttivät hieman syysrapsin taimettumista. Taimettuminen oli ollut myös tasaisempaa hieman varjoisemmissa lohkon osissa.

Syksyn toimenpiteet

Sanonta, syysöljykasvien sato tehdään syksyllä, tulee mieleen, kun kuuntelee Lehtisen syysöljykasvilohkollaan syksyn aikana tekemiä toimenpiteitä. Kasvustoista haluttiin voimakkaat, joten kylvölannoituksessa käytettiin syksyllä ympäristökorvauksen määrittelemään maksimityppilannoitustasoa 50 kg/ha. Heti kylvön jälkeen lohkoille levitettiin Sluxx-etanasyöttiä ja sama käsittely toistettiin noin viikon kuluttua uudelleen. Heinä-elokuun vaihde on tilalla tyypillisesti niin kiireinen, ettei varsinaista etanatarkkailua tehdä, vaan torjuntatoimet tehdään automaattisesti.

Syysöljykasvien rikat Lehtinen torjuu jo syksyllä ja tällä kertaa torjunta tehtiin käyttämällä Butisan Top-valmistetta 1,9 l/ha. Hyvään kasvuun päässeen kasvuston säädekäsittelyä Lehtinen joutui miettimään tarkasti, mutta päätyi kuitenkin vain yhteen Orius-käsittelyyn, koska ei halunnut stressata kasvustoa turhaan. Syysrapsin hivenravinteiden saannista hän huolehti kahdella Zoom-käsittelyllä.

Lumien alta paljastui melko hyvin talvehtineita kasvustoja

Kemiönsaarella talvet ovat useimmiten melko lauhoja ja vähälumisia ja tänäkin talvena oli useita täysin lumettomia jaksoja. Kovia pakkasia lumettomien jaksojen aikana ei kuitenkaan onneksi esiintynyt. Maaliskuun lopussa lunta satoi kuitenkin lähes ennätyksellisen paljon ja viimeiset lumet alueella sulivat vasta säiden lämmettyä pääsiäisen tienoilla. Pääsiäisen ajan lämpimät säät sulattivat lumet nopeasti ja lumien alta paljastui melko hyvin talvehtineita kasvustoja.

Jonkin verran talvehtimiseroja oli havaittavissa lohkon osien ja lajikkeiden välillä. Ne alueet, joissa taimettuminen oli tapahtunut muita myöhemmin, kärsivät hieman muuta lohkoa enemmän talvesta. Tämä havainto vahvistaa edelleen syysrapsien aikaisen kylvön ja taimettumisen tarvetta. Lajikkeista PX128 oli talvehtinut jonkin verran muita kokeilussa olleita lajikkeita paremmin ja se oli jo lähtenyt uudelleen kasvuun.

Kirjoittaja kehityspäällikkö Mika Hyövelä, Viljelijän Berner

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja