08.07.22

Kaikkien perunaa viljelevien on nyt syytä aloittaa koloradonkuoriaisen tarkkailu

Viime kesänä Tuuloksessa ja Parikkalassa todettiin koloradonkuoriaista, näitä ennen Suomessa ei ollut yhtään uutta esiintymälöydöstä vuoden 2016 jälkeen. Viime vuoden löydösten perusteella on hyvin todennäköistä, että kuoriaisia on talvehtinut Suomessa. Nyt perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden onkin syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta.

”Viime kesänä Parikkalan kuoriaislöydös havaittiin niin myöhään, että kuoriaisia oli hyvin todennäköisesti ehtinyt kaivautua maahan talvehtimaan. On myös mahdollista, että jossakin toisaalla esiintymä on jäänyt kokonaan huomaamatta. Tällä hetkellä perunakasvustosta voi löytyä aikuisia kuoriaisia tai toukkapesäkkeitä. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveys- ja lannoiteyksiköstä.

Kuoriaisia myös kulkeutuu Suomeen ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu kulkeutuvan aina silloin tällöin erilaisten kasvituotteiden mukana, jotka ovat peräisin koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta. Kyseisten tuotteiden kuljetusvälineiden kyydissä kuoriaisia voi herkästi kulkeutua esimerkiksi perunavaraston lähipellolle, kun jakeluautoja lastataan ja puretaan.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

Aikuinen koloradonkuoriainen

Perunakasvustosta voi nyt löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia.

Aikuisen koloradonkuoriaisen tunnistaa kuperan selkäosan 10 keltamustasta pitkittäisraidasta. Sen etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen.

Toukkien kupera selkäosa on oranssinpunertava. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen. Vastakuoriutuneet toukat ovat noin 1–2 millimetriä pitkiä ja tummahkoja, mutta ne kasvavat normaalikokoon nopeasti.

Koloradonkuoriaisen toukkia (Kuva: Ruokavirasto)

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Havainnot Ruokavirastolle - ei omatoimista torjuntaa

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Epäilystä voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai Ilmoita karanteenituhoojasta -lomakkeella Ruokavirasto.fi -sivulla. Ilmoitukseen tulisi liittää kuva epäillystä kuoriaisesta. Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimella numeroon 040 801 4407.

Tarkastuksista vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja