Agrilog tuo selkeyttä juurikaslogistiikkaan

Tänä syksynä sokerijuurikkaan tuotantoketjussa otettiin käyttöön Agrilog-järjestelmä. Koko Nordzucker-konsernin käytössä oleva Agrilog muodostuu useammasta ohjelmasta, joita hyödynnetään juurikaslogistiikan suunnittelussa, koordinoinnissa ja seurannassa.

Viljelijän Fieldmap-sovelluksen näkymä juurikaslohkoista.

Uuden järjestelmän avulla tieto siirtyy lähes reaaliajassa kuormaajalta autonkuljettajalle ja edelleen viljelijälle. ”Tieto siirtyy kokonaan sähköisesti ja mahdollistaa satotietojen tarkastelun lohkokohtaisesti”, kertoo viljelykonsulentti Petri Suvanto.

Viljelijä merkitsee juurikaslohkonsa vuosittain FieldMap-ohjelmaan. Kuljetussuunnittelussa käytettävät juurikasmäärät perustuvat tällöin lohkokohtaisiin tietoihin ja 5 vuoden keskisatoihin. Ohjelman kartastosta ajosuunnittelija saa suunniteltua oman alueensa reitityksen sujuvaksi. Aiemmin ajojärjestys on luotu sopimusviljelijöiden viljelykuntaan pohjautuvan Excel-listauksen perusteella. Niissä ei ole huomioitu mm. viljelijän naapuripitäjissä tai -kylissä sijaitsevia lohkoja, lohkojen kokoa, tiestöä yms. vaan suunnittelu on vaatinut enemmän kenttätyötä.

Agrilog helpottaa tiedonkulkua tekijöiden välillä

Agrilog-järjestelmän käyttöönotto helpottaa ja selkeyttää kuormaajan työtä”, kertoo VK-Urakoinnin Teppo Koivisto.

Porissa Markkulan tilalla juurikkaita oli marraskuun alussa kuormaamassa VK-Urakointi Oy:n Teppo Koivisto. Kuormaajakuskit käyttävät Farmpilot-ohjelmaa, jossa heillä on näkyvillä alueensa lohkodata. Rekkaliikenne toimi aumalle kuormaukseen sujuvasti ja edellisen rekan lähdettyä ei seuraavan auton tulemiseen montaa minuuttia kulu. Kuormaajan hytistä on wifi-yhteys juurikasrekkaan ja ELSA-mobiilisovelluksen näytöllä näkyy luodut kuormat ajoneuvokohtaisesti.

”Ohjelman näytöllä näkyy auton tiedot, autoilija, rekisterinumero, auton paino ja lastattavissa oleva paino.” Tarkemmat tonnimäärät ja laatutiedot tulevat vasta tehtaalta viljelijän puhelimeen.

”Järjestelmä vaikuttaa toimivalta. Pieniä alkukankeuksia järjestelmän käyttöönotossa oli, mutta hienosäädön jälkeen ohjelmistosta saadaan hyöty irti homman hakiessa muotoaan”, Koivisto arvioi.

Suomessa on pienemmät lohkot ja enemmän kasoja, joten nämä täytyy ottaa huomioon järjestelmää hyödynnettäessä. Myös juurikkaannosto ja aumojen peittäminen olisi mahdollista liittää Agrilog-järjestelmään.

”Kaikkiaan järjestelmä helpottaa kuormaajan töitä. Se vähentää soittelua ja väärinymmärryksiä, kun tiedot ovat selkeästi nähtävillä kartalla. Joskus rumpujen ja aumojen paikkoja on saanut etsiä tai kiertosuuntia pohtia”, Koivisto toteaa.

Tehtaalla tieto siirtyy eteenpäin

Agrilog selkeyttää juurikaslogistiikkaa. Käyntikauden aikana tehtaalla vastaanotetaan vajaa 400 000 tonnia puhdasta sokerijuurikasta.

Autoilijan puhelimesta lähtee tehtaalle viesti, kun kuorma on lähdössä aumalta kohti tehdasta. Tehtaalla autoilija näyttää vaa´alle ajaessaan puhelimesta viivakoodia, josta kyseisen kuorman tiedot siirtyvät järjestelmään ja viljelijälle. Punnituksen jälkeen autoilija saa ilmoituksen, onko ajettava näytteenottoon vai suoraan kippauspaikalle.

”Agrilog-järjestelmä lisäsi työtä sitä käyttöönotettaessa, mutta seuraavina kausina se jo helpottaa ja selkeyttää logistiikkaa”, Suvanto arvioi. Järjestelmästä hyötyvät sekä autoilijat, viljelijät ja ajosuunnittelijat. ”Agrilogin käyttäjille järjestettiin koulutusta. Pari viikkoa käyntikauden alussa oli opettelua, mutta sitten järjestelmä käyttö alkoi sujua varsin hyvin.”

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja