Sokerijuurikkaan tulos erinomaisella tasolla viljelyvuosina 2022 ja 2023

Juurikas sijoittuu viljelyn nettovoitollaan kärkisijalle ProAgrian Lohkotietopankin toteutuneissa kasvintuotannon tuloksissa vuodelta 2022 ja ennusteessa vuodelle 2023.

ProAgria on julkaissut Lohkotietopankin toteutuneet kasvintuotannon tulokset vuodelta 2022. Sokerijuurikkaan nettovoitto viime vuodelta oli 783 euroa hehtaarilta, mikä asettuu vertailussa erinomaisesti muihin viljelykasveihin verrattuna yltäen korkeimmalle sijalle. Samassa yhteydessä julkaistiin ennuste myös vuoden 2023 tulosten osalta. Myös sen vuoden osalta juurikkaan tulos on selkeästi korkein.

Viime vuosien vaihtelevina kasvukausina sokerijuurikas osoittanut vahvuutensa kestämällä sään eri ääriolosuhteita hyvin. Kovassa kuivuudessakin juurikas kykenee syvän juuristonsa avulla ottamaan vettä maasta jopa yli metrin syvyydestä. Kesän kuivuus saattaa paikoitellen hidastaa kasvua, mutta juurikkaan kasvu jatkuu olosuhteiden normalisoiduttua.

Erilaisia sääolosuhteita on mahtunut aivan ääripäästä toiseen myös kasvukauteen 2023. Siitäkin huolimatta juurikas on sinnitellyt vaihtelevissa olosuhteissa hyvin tuottaen tänäkin vuonna lähes keskimääräisen sadon.

Riskin jakaminen on vaihtelevien kasvukausien vuoksi erityisen tärkeää viljelyä suunniteltaessa. Juurikas on osoittanut tuovansa monipuolisuutta, vakautta ja kannattavuutta tilan viljelykiertoon – myös haastavampina kasvukausina.

Lue ProAgrian uutisointi aiheesta

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja