Olet täällä

Sikojen kasvu ja makeutusaineet

 

 

Lukuisat ulkomaiset ja myös kotimaiset tutkimukset ovat osoittaneet sikojen terveyden ja päiväkasvun liittyvän läheisesti suolen sisältämien maitohappobakteerien määrään ja laatuun. Sen vuoksi maitohappobakteereita on toisinaan lisätty liemirehuun tai vahvistettu liemirehun omaa maitohappobakteerikantaa luomalla sen kasvulle otolliset olosuhteet, kuten on laita esimerkiksi Finlactic Oy:n LAKTA-tuotteilla.

Tähän pyritään myös synteettisillä makeutusaineilla eli niin sanotuilla intensiivimakeuttajilla. EU on hyväksynyt kaksi synteettistä makeutusainetta käytettäväksi vieroitettujen possujen rehussa 4 kuukauden ikään saakka. Nämä ovat sakkariini ja neohesperidiini (NHDC eli neohesperidin dihydrochalcone). Neohesperidiini on yli 1000 kertaa makeampi kuin pöytäsokeri.  Tietyn makeustason saavuttamiseen riittää tuhannesosa pöytäsokerin määrästä. Sakkariini ja neohesperidiini eivät ole käymiskykyisiä makeuttajia, joten ne eivät edistä esimerkiksi liemirehun haitallista hiivakäymistä..

Tutkimuksissa, joissa possut ovat voineet vapaasti valita makeuttamattoman ja makeutetun liemirehun välillä, on pitävästi osoitettu (Lue lisää), että sakkariinin ja neohesperidiinin seoksella, jota uudet LAKTA-M tuotteet sisältävät, makeutettu liemirehu on ollut halutumpi ja sitä on syöty enemmän. Kun koepossuja on teurastettu ja tutkittu suolen sisältö, on voitu todeta makeutettua liemirehua syöneiden possujen suolessa merkittävästi runsaampi maitohappobakteerikanta. Lisäksi niiden uloste on ollut kuivempaa.

Selitykseksi näille havainnoille on kirjallisuudessa tarjottu mekanismia (Lue lisää), jossa possun tunnistaessa ”makeata” suussa, sen ruoansulatus alkaa tuottaa glukoosin imeytymisessä tarpeellisia entsyymejä. Tämän seurauksena on sitten päiväkasvun lisääntyminen, rehuhyötysuhteen paraneminen ja kiinteämpi uloste. Ja tietysti maittavampi rehu.       

Kommentit