Olet täällä

Ternimaito varmistaa vastustuskyvyn lisäksi hyvät suolistobakteerit

Vasikan elämän tärkein ateria on ensimmäinen ternimaitojuotto. Ternimaidon vasta-aineet ja muut kasvutekijät ovat vasikalle välttämättömiä. Ternimaito myös edesauttaa suojaavan suolistobakteeriston muodostumista. Vasikat pysyvät terveempänä, kasvavat paremmin ja lypsävät lehmänä enemmän, kun niille annetaan vahvaa ternimaitoa 3-4 litraa mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen.

Ensimmäinen vuorokausi vasikan elämässä ratkaisee, minkälainen lehmä sitä aikanaan tulee. Kun vasikka saa tunnin sisällä syntymästään 3-4 litraa vahvaa tutkittua ternimaitoa, tuottaa se ensikkokaudella ja toisella lypsykaudella jopa 1000 kiloa enemmän maitoa kuin 2 litraa ternimaitoa saaneet vasikat.

Ensimmäinen annos 7,5 % elopainosta

Sairauksien riski vähenee merkittävästi, kun ensimmäinen annos on noin 7,5 % elopainosta. Ternimaidon tulee olla noin 40 asteen lämpöistä, joten vasikan pitää juoda maito varsin nopeasti. Ensimmäinen annos annetaan letkulla, jo vasikka ei sitä vapaaehtoisesti juo.

Toinen 1,5-2 litran annos tarjotaan viimeistään 12  tunnin kuttua ensimmäisestä juotosta. Vasikan tulee juoda tämä vapaaehtoisesti. 24 tunnin kuluessa tarjotaan vielä kolmaskin annos, jos vasikka haluaa juoda. Kokonaisannos ensimmäisen vuorokauden aikana on jopa 15 % vasikan elopainosta.  Toisen ja kolmannen vuorokauden aikana vasikalle tarjotaan tuttisangosta tai pullosta kolme kertaa 2 litran annos 40 asteista ternimaitoa/välimaitoa. Tutin tulee olla noin 70 sentin korkeudessa, jotta vasikan märekoururefleksi toimii.

Ternimaidossa ”kasvunedistäjiä”

Vasikka syntyy ilman vasta-aineita ja on hyvin herkkä ympäristön taudinaiheuttajille. Ruoansulatuskanavan suojaava bakteeristo on vielä kehittymätön, joten haitallisten bakteerien pääsy suolistoon ennen ternimaitojuottoa voi vaikuttaa ratkaisevasti vasikan myöhempään elämään. Bakteeristolla on terveyden lisäksi vaikutus rehujen hyväksikäyttöön.

Ternimaidon suojaavat immunoglobuliinit imeytyvät vasikan suolistosta sitä paremmin, mitä nopeammin ensimmäinen juotto hoidetaan. Kun vasikan seerumin vasta-aineiden pitoisuus on yli 10 mg/ml, pienentyy sairauksien riski. Nopea ternimaidon saanti vaikuttaa myönteisesti myös suoliston bakteerikantaan. Maitohappobakteerit tuottavat energiaa suolen seinämän soluille ja tukevat eläimen oman aktiivisen immuunijärjestelmän muodostumista. Lisäksi osa bakteereista toimii jopa kasvun edistäjinä.

Suotuisat suolistobakteerit hyötyvät nopeasta juotosta

Tuoreessa Albertan yliopiston tutkimuksessa vasikat jaettiin kolmeen ryhmään ternimaidon juottajankohdan perusteella. 0-ryhmä sai maidon alle tunnin sisään syntymästä, 6-ryhmä kuuden tunnin kuluessa ja 12-rymä vasta 12 tunnin päästä. Vasikat saivat samaa vahvaa ternimaitoa 3-4 litraa, josta kukin vasikka sai n. 200 g IgG. Vasikoilta mitattiin veren vasta-ainepitoisuus. Lisäksi vasikoiden suoliston bakteerikannat tutkittiin kahden vuorokauden iässä.

Tunnin sisään ternimaidon saaneilla vasikoilla oli korkeampi veren vasta-ainepitoisuus IgG kuin 6 h tai 12 h kuluessa saaneilla vasikoilla. Vasta-aineiden imeytyminen oli välittömällä juotolla 50 %, viivästyneellä 35 %. Tunnin sisään juotetuilla vasikoilla oli korkeampi suoliston maitohappobakteerien pitoisuus kuin myöhemmin juotetuilla. Erityisesti Bifidobakteerien osuus oli monikertainen. Maitohappobakteerit estävät taudinaiheuttajia kiinnittymästä suoleen. Nopealla ternimaitojuotolla saadaan suolistoon vasikan terveyttä ja kasvua tukeva bakteerikanta, jolla on pitkäaikainen vaikutus vasikan elämässä.

Taulukko: Ternimaidon vaikutus vasta-aineisiin ja suoliston Bifidobakteereihin (Albertan Yliopisto)

                                                                 0 h-ryhmä     6 h-ryhmä     12 h-ryhmä

IgG 12  (g/l)                                              23,2               15,2               15,3

Bifidobakterium (%)                                 9,4                 1,7                 0,6

Juotto ensin, lypsy vasta juoton jälkeen

Aina ei osata arvioida, kauanko vasikka on ollut ilman ternimaitoa. Vasikan syntymästä voi olla jo useita tunteja, kun se huomataan. Jos pakasteessa ei ole valmiina vahvaa ternimaitoa, pitää lehmä ensin lypsää, jolloin vasikka saattaa olla jopa puolikin vuorokautta ilman tautisuojaa.

Raisioagron markkinoiman Colquick järjestelmän perusajatus on, että pakastimessa on 4 litran pusseihin pakattuna hyvälaatuista, tutkittua ternimaitoa, jota jokainen vasikka saa välittömästi syntymänsä jälkeen. Emä lypsetään vasta myöhemmin.

Ternimaito pakastetaan steriileissä litteissä Coloquick-pusseissa, joiden suojana on muovisalkku. Kun vasikka syntyy, otetaan ”salkku” Colquickin vesihauteeseen sulamaan. 15 minuutin kuluessa se on sopivan lämpöistä juotettavaksi. Jos vasikka on pirteä ja pystyy itse juomaan, voidaan ternimaito antaa tutin kautta, muussa tapauksessa se letkutetaan.

Ternimaito pakastetaan Coloquick-pusseissa, joiden suojana on muovisalkku.

Pakastettu ternimaito saadaan vesihauteessa 20 minuutissa juottolämpöiseksi.

 

 Kun vasikka on saanut ternimaitonsa, voidaan lehmä viedä lypsettäväksi. Ennen lypsyä vetimet ja nänninpäät puhdistetaan erityisen huolella. Ternimaito tutkitaan lypsyn jälkeen refraktometrillä. Hyvän ternimaidon tunnistaa arvosta >22 %, joka vastaa IgG-pitoisuutta 50 g/l. Jos ternimaito on laimeaa, voidaan se juottaa vanhemmille vasikoille. Vahva ternimaito pakastetaan uusia vasikoita varten. 

 

Alla on kuvattu toimenpiteet vasikan syntymän jälkeen. Juotto ensin, sitten vasta lypsy.

 

Kommentit